Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Phillips Tracey to transform Norfolk bungalow

  • Comment

Phillips Tracey Architects has won permission to overhaul a 1950s detached bungalow on the north Norfolk coast

King’s Lynn & West Norfolk Borough Council’s planning committee approved the Surrey-based practice’s extension and contemporary refurbishment of 7 Wodehouse Road in Old Hunstanton.

The scheme will include a single-storey rear extension, a loft conversion, internal alterations and external changes including new windows and roofing.

A local parish council objected to the use of zinc roof tiles and the perceived loss of light to a neighbouring property. A separate objection was made that the scheme would be ‘unduly dominant and obtrusive’.

However, planners found that the scale and design of the proposal was ‘acceptable, proportionate to that existing and, overall, in terms of visual appearance, an improvement to the dwelling’s street presence’. A report to councillors added that the scheme was ‘unlikely to be of detriment to the amenity of neighbours’.

Philips Tracey said the existing brick-clad home ‘detracts from the existing street scene and is built with poor quality materials’.

The practice – which was shortlisted for an AJ Retrofit Award last year for its Donhead Preparatory School scheme – said its proposals for the Norfolk bungalow would increase accommodation and improve the property’s presence.

The bungalow will gain a loft extension via an adjustment to the overall pitch of the roof.

A master bedroom suite within the new loft space will be accessed via an open riser staircase within the new double-height entrance hall

A rear extension will replace the existing conservatory, providing a kitchen/dining room that opens out to the re-landscaped garden.

‘Carefully positioned rooflights and large glazed sliding doors will allow the new spaces to be bathed with natural light as well as providing for passive ventilation throughout the property,’ said Phillips Tracey.

A timber pergola is designed to protect the property from overheating and define a new outside seating area.

The rear extension will be clad in dark facing brick. New windows will have dark metal frames. The roof will be tiled with natural grey slates, with zinc roofing on the single-storey rear extension.

Phillips Tracey's Old Hunstanton bungalow - drawing

Phillips Tracey’s Old Hunstanton bungalow - drawing

Phillips Tracey’s Old Hunstanton bungalow - drawing

Project data

Location Old Hunstanton, Norfolk
Type of project Private residential extension/alteration
Client Private individual
Architect Phillips Tracey Architects
Landscape architect Phillips Tracey Architects
Planning consultant Phillips Tracey Architects
Structural engineer GA Gawn Associates
M&E consultant Phillips Tracey Architects
Lighting consultant Phillips Tracey Architects
Main contractor: TBC
Tender April 2018
Start on site May 2018
Completion December 2018
Form of contract and/or procurement Traditional
Total cost £250,000 

Phillips Tracey's Old Hunstanton bungalow - drawing

Phillips Tracey’s Old Hunstanton bungalow - drawing

Phillips Tracey’s Old Hunstanton bungalow - drawing

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs