Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

PH+ wins planning for high-density 120-home scheme in Hackney Wick

  • Comment

PH+ Architects has won planning approval for a 120-home, mixed-use scheme on the edge of the Queen Elizabeth Olympic Park

The London Legacy Development Corporation (LLDC) gave the go-ahead for developer City & Suburban Homes’ Iceland Wharf scheme on Tuesday evening.

The 13,400m² development will sit between the River Lea and the A12, behind retained pub The Lighthouse. The scheme will also deliver more than 3,500m2 of commercial space. More than a third of the homes will be affordable.

The scheme features generous courtyard spaces and walkway decks which form the communal spine of the development and create a buffer zone between main circulation routes and front doors to resident’s homes.

Gavin Henneberry, pH+ director, said: ‘Iceland Wharf is a continuation of our projects in the area following on from Dace Road and Trego Road which explore how commercial and residential can combine to create exciting places for people to live and work.

‘Working with the support of the LLDC, our architecture has sought to challenge use-class definitions and has developed instead to celebrate and instigate physical and programmatic blurring which in turn has provided the perfect test bed to explore the difficulties and opportunities provided by large-scale urban regeneration projects.’

Work is expected to start on site in summer 2019.

APPROVED: pH+'s Iceland Wharf scheme in Hackney Wick

APPROVED: pH+’s Iceland Wharf scheme in Hackney Wick

Source: Darc Studio

APPROVED: pH+’s Iceland Wharf scheme in Hackney Wick

Architect’s statement

Along Iceland Road b1c maker space and b1 office space incorporates the old ammonia works, preserving the site’s industrial past whilst repurposing an ageing structure for new commercial use. Behind the street facing façade the blocks open out onto generous courtyards that bring light to the internal spaces and encourage movement and visual connections through the scheme. Full glazing dissolves the boundary between inside and outside with yard space readily accessible for breakout use, encouraging activity between occupiers.

The walkway decks form the communal spine of the development and are configured around light voids, which serve as defensible space, creating a buffer zone between main circulation routes and front doors to resident’s homes. Passing points are integrated into the deck access design, as well as pockets of seating and planting to encourage social exchange between neighbours. The routes created by the walkway geometry have influenced the form of the stairs which link a large residential courtyard at ground floor and rooftop terraces on the fourth and fifth floor. Where the scheme meets the river a landscaped public realm space aims to further activate the currently underused Iceland Road.

The formal composition of blocks are unified by a universal language whilst expressing subtle variations in façade and material treatments representing their uses. Robust densely composed, yet elegantly proportioned concrete and translucent panels present an industrial frontage to Wick Lane, announcing the standalone commercial building. This gives way to a concrete grid with infills of glazing and metal panels of varying permeability. As the development approaches the river this concrete element becomes a plinth for the brick residential blocks. The volumetric banding of brick in three shades progress from dark brick on the lower levels to light brick at upper levels. Timber reveals to the flank walls of private amenity spaces lend a domestic materiality in a contrast to internal and transitional spaces with the hard masonry.

Overhead View Iceland Wharf

Overhead View Iceland Wharf

Project data

Location Iceland Wharf, Fish Island, Hackney Wick E3
Type of project Mixed–use (residential/commercial/light iIndustrial)
Client City & Suburban Homes
Architect pH+
Landscape architect BD Landscape
Planning consultant CMA Planning
Commercial space strategy consultant Beispiel – Sven Münder
Planning supervisor CMA Planning
Lighting consultant XCO2 (Sunlight/Daylight)
Gross internal floor area 13,400m²

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.