Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

pH+ bags planning for homes on Olympic Park fringe

  • Comment

Plans by pH+ have been approved for 34 new homes in Fish Island, Hackney, east London

The homes in Dace Road, to the west of Queen Elizabeth Olympic Park, received unanimous planning approval from the London Legacy Development Corporation. 

Backed by City & Suburban Homes, plans include a five-storey building with 34 flats, office space and and communal gardens and roof terrace.

Andy Puncher, director at pH+, said the project was the ‘first of a series’ of related housing projects the firm is designing in Hackney Wick. 

He said the desigh sought to ’blur the definitions between living and working, as well as public and private space’.

Work is set to start on site in autumn, with a completion date scheduled for the end of 2018.

In April, BuckleyGrayYeoman won the go-head for a 110-home, mixed-used scheme at the south-western gateway to Fish Island. In February, Lyndon Goode won planning for a 16-home, live-work scheme on Fish Island. 

The first phase of Fish Island Village is set for completion in early 2018, the second in early 2019, and the third and final phase in early 2020.

16 ph+ daceroad model

16 ph+ daceroad model

Source: pH+

Dace Road model by pH+

Architect’s view

Island. The design of the scheme draws on the local industrial heritage and will provide 34 new homes atop commercial space at the base of the proposed building. Planted terraces at the rear will encourage local biodiversity, drawing on the practice’s experience of blending nature with the built environment.

The neighbouring warehouses and heritage assets, such as Algha Works, have inspired the scale and materiality of the exterior of the development along the street edge, with tall windows regularly puncturing the façade. This has been given a contemporary twist as the arrangement of windows is fragmented on the upper levels, suggesting individual homes instead of workspaces and providing the project its own sense of identity.

At ground level, the commercial spaces are much more open, allowing an abundance of light into the building and ensuring the spaces inside appear publicly accessible whilst showcasing the makers who will inhabit them. This has the dual effect of clearly defining the differing functions above and below.

An interconnected framework at the rear of the building simultaneously evokes the languages of the cranes and loading rigs of the locale whilst creating a series of walkways and private terraces for the residents. These elevated outdoor spaces become communal areas to meet and speak to neighbours, and serve as peaceful gardens in a dense urban setting. 

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs