Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Penoyre & Prasad gets green light for £20m Kent uni campus

  • Comment

Penoyre & Prasad has won planning permission for a £20million expansion of the University of Kent’s business and mathematics schools

The 8,100m² scheme on the northern edge of the institution’s Canterbury campus will create a new home for the University of Kent’s Business School (KBS) and School of Mathematics, Statistics and Actuarial Science (SMSAS).

The practice was selected for the project, which includes lecture theatres, seminar spaces, social learning spaces and a dramatic top-lit concourse, ahead of Wilkinson Eyre, BDP, David Morley Architects and ADP.

University of Kent new maths and business school by Penoyre and Prasad (November 2014)

University of Kent new maths and business school by Penoyre and Prasad (November 2014)

According to Penoyre & Prasad, the new campus has been designed to achieve BREEAM Excellent rating, with roof-mounted photovoltaic panels providing more than 10 per cent renewable energy.

To integrate the development into the existing campus, the project includes new cycle and pedestrian pathways and green roofs that help increase biodiversity.

The schools’ receptions and administration areas link directly to upper floors that provide workspaces for academics and post graduate researchers. All spaces enjoy views out into the surrounding woodland. Flexible floorplates to the upper floors allow the two schools to expand or contract depending on need.

John Morley, the university’s head of capital projects said: ‘This project represents a significant investment by the University of Kent to bring together academics, students, researchers and administration staff from two departments into one building.

The design allows interaction and collaboration

‘We have worked closely with the stakeholders to develop the University’s vision, providing a design that will allow interaction and collaboration and support ongoing and successful growth by the Business and Mathematics departments.’

The project is due for completion in 2016.

Project team

Client: University of Kent
Architect: Penoyre & Prasad
Project Manager: BNP Paribas
Quantity Surveyor: Betteridge & Milson
Planning Consultant: BNP Paribas
Landscape Architect: Fabrik
Structural Engineer: Price & Myers
M&E Engineer: Max Fordham
Main Contractor: Willmott Dixon

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.