Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Patel Taylor’s giant east London scheme gets go-ahead

  • Comment

Patel Taylor has won planning permission for a major mixed-use development on an 11ha former Parcelforce depot site in Newham, east London

The planning application was approved despite it breaking Greater London Authority guidance on density and the council’s own tall buildings policy.

The council’s strategic development committee voted earlier this week to approve an outline planning application to implement the practice’s masterplan, drawn up for Berkeley Homes.

Councillors also gave detailed permission for the 1,020 home first phase of the scheme, which includes 612 homes by Patel Taylor and a further 408 units by Sheppard Robson.

The outline application includes five buildings over 20 storeys, and two buildings in excess of 30 storeys, meaning it contravenes Newham’s policy on tall buildings.

But a report presented to councillors said: ‘Officers have favoured a view in support of sustainable development in accordance with the NPPF.

‘The public benefits of the proposed development are therefore considered to outweigh any harm caused by the scale and massing of the development.’

Sheppard Robson’s detailed application includes 11,700m² of community and leisure space including a new secondary school. Around 5,400m² of shops and 689m² of office space are part of Patel Taylor’s detailed application.

Patel Taylor’s outline application allows for 261,716m² of residential space in the remaining phases, plus a further 9,310m² of retail space, 390m² of community and leisure, plus 6,463m² of offices.

The council included a condition asking for more information in response to concerns over the design of two buildings within the first phase.

Officers said that one of the site’s proposed towers had a PPC aluminium frame, even though it was originally presented to the council’s design review panel as being entirely stone or concrete.

In addition, concerns were raised about a community building containing exhibition space and a café.

The report said: ‘It feels like the design of this building has been overlooked with greater priority given to the design of the housing plots.’

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs