Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Patel Taylor reveals £5.5m extension plans for Bristol arts venue

  • Comment

Patel Taylor has revealed plans to add a ‘pavilion-style’ arts pavilion to St George’s concert hall in Bristol

The building, which just received £775,000 in Heritage Lottery Funding, will act as a quiet retreat during intervals in performances and a welcoming outside space for festivals and events.

The 740m2 glass and stone extension will also house a café and bar providing views across the gardens of the former church.

St George’s was originally built as a church in 1823 and was transformed into a concert venue in the seventies after a period of neglect.

The architect’s view

‘A multi-purpose, double-height space with a glass entrance establishes a new dynamic presence for St George’s to the south on Great George Street, previously partially concealed and hidden on one side by tall walls, gates and car parking.

‘Constructed in glass and stone, this new space will become a striking and contemporary addition to the core historic structure of St George’s.

‘The ground floor of the pavilion is level with the crypt level of the former church, whilst stone steps allow visitors to ascend through the entrance to meet the historic building in a newly created access point to the existing auditorium space. The restrained stone construction and extensive use of glass establishes a distinct but complimentary identity within an historic setting.

‘New and easily legible visitor entrances with step-free access directly into the main hall for the first time will also be completed together with the remodelling of all backstage and artist facilities and new education and workshop spaces.’

Patel Taylor St Georges Bristol

Project data

Location Brandon Hill, Bristol
Type of project cultural
Client St George’s Bristol
Architect Patel Taylor
Project manager Sallie Blanks
Structural engineer Buro Happold
M&E consultant Buro Happold
Acoustician Charcoal Blue
Quantity surveyor Mildred Howells
Funding £775,000 Heritage Lottery Fund, £2.75 million Arts Council
Gross internal floor area 740m2 (new extension)
Total cost £5.5 million

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.