Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Pad Studio reveals designs for £850k tennis pavilion

  • Comment

Hampshire’s Pad Studio has submitted plans for this tennis pavilion on the coast at Canoe Lake, Portsmouth

The 322m2 pavilion is part of wider plans to upgrade the leisure facilities on the seafront where four new all-weather tennis courts have already been completed and the area’s 12 existing grass courts are being refurbished.

The existing tennis pavilion on the site has been derelict for a number of years and the new £850,000 building will provide a new home for the local tennis club.

The scheme features masonry walls, large windows, a first floor viewing gallery and a ‘butterfly’ roof.

The project is set to complete in 2017.

Cout_Low_Res

The architect’s view

‘The pavilion’s textured masonry ground floor roots the building, reflects its urban setting and presents a hardwearing façade to this exposed site. Large openings allow views into and through the building from the public footpath towards the grass courts; enabling a visual connection to be established across the wider site. All glazing at ground floor has the ability to be secured from vandalism through finely detailed mesh shutters which slide into recessed brick pockets.

‘The pavilion first floor viewing gallery is set against mature trees to the south of the site and designed to be as unobtrusive, transparent and delicate as possible. A slim butterfly roof floats above the largely glazed first floor, reducing the buildings mass and creating covered outdoor seating space. Slender structure, cladding details and partially reflective finishes play with light and shadow, further reducing the impact of the pavilions first floor whilst emphasising the striking roof line. An extensive first floor terrace bordered by native planting maximises views of the tennis courts to the Pavilion’s east and west.’

1421_PP004_A3_100_PROPOSED_GROUND_FLOOR_PLAN

Project data

Location Canoe Lake, Portsmouth
Type of project tennis pavilion
Client Canoe Lake Leisure
Architect Pad Studio
Structural engineer Eckersley O’Callaghan
M&E consultant Mesh Energy
Quantity surveyor
PGP
Planning supervisor FPS
Main contractor TBC
Funding private
Tender date November 2015
Start on site date April 2016
Completion date February 2017
Contract duration 9-12 months
Gross internal floor area 322m2
Form of contract and/or procurement D+B Management Contracting
Total cost £850,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.