Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

PAD Studio bags planning for Aldington-inspired family home in New Forest

Whitsburycross 02
  • Comment

PAD Studio has won approval for this family home on the edge of Cranbourne Chase in the New Forest

According to the Hampshire-based practice, the scheme ’drew inspiration’ from schemes such as Peter Adlington’s Turn End ‘where the landscape and site inform the architecture, creating a building in tune with its setting’.

The two-bedroom house and neighbouring gym and workshop blocks will be built ’in a walled garden setting’ around a courtyard and reflection pool.

Work is expected to start on site in early 2018 and take 12 months to complete.

The architect’s view

Located on the outskirts of the Cranbourne Chase and West Wiltshire Down area of outstanding natural beauty (AONB), this contemporary replacement gardener’s cottage is centred around a courtyard and reflection pool nestling into the sites fall.

Providing a considered and inspirational family home in a walled garden setting which seeks to encourage the biodiversity of the area to flourish.

Working with the clients that have a strong desire to live in a space focused on providing a strong relationship to its context whilst treading lightly on the earth PAD drew inspiration from precedents such as Turn End. Siting within the context of the clients existing three storey period home they were seeking to down size to a more sustainable and considered family home without leaving the area in which they raised their children and have grown to love.

Utilising the adjoining gardener’s cottage, the proposal was constrained by planning policy which determined it to be a small dwelling and therefore could be no more than 100m². Working in conjunction with the planning officer and clients the proposal is efficient and yet generous with its spaces afforded by high level glazing and the integration of a conservatory element.

A carefully selected pallet of materials complement the existing period brick property and are respectful to the historical villages character. While glazing and window seats allow the clients to have the connection with nature they are seeking from their home.

AJ WHITSBURY SKETCHES

AJ WHITSBURY SKETCHES

Project data

Location: Fordingbridge, New Forest
Type of project: Residential
Client: Mr and Mrs Smithson
Architect: PAD Studio
Landscape architect: TBC
Planning consultant: Pierre Dowsett , Dowsett Mayhew
Structural engineer: Webb Yates
M&E consultant: N/A
Quantity surveyor: Patrick Swift, APS associates
Main contractor: TBC
Tender date: TBC
Gross internal floor area: Main dwelling – 114m², Gym/Studio -24m²,Workshop/store – 43m²
Total cost: undisclosed

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs