Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Office S&M submits plans for multicoloured home in Bedford garden

  • 1 Comment

Emerging practice Office S&M has submitted designs for a multicoloured house at the bottom of a back garden in Bedford

The designs will create a 240m² two-storey family home to be built on the infill site for a retiring couple looking to downsize.

The architects – whose project Salmen House was shortlisted in the AJ Small Projects this year – said the proposal was a ’contemporary expression of what a detached property can be’.

If approved, the house will feature a distinctive exterior cladding with olive corrugated concrete, heather glazed terracotta and grey shiplap weatherboarding.

The house is designed to best practice wheelchair standards, allowing the client the flexibility of accessing the upstairs floors via a stairlift or living entirely on the ground floor with a wheelchair sized wet room.

It will include large rooms for entertaining on the ground floor with a suite of bedrooms set back on the first floor.

Office S&M said it expected work to start on site early to mid 2019, subject to planning approval.

10 ground floor

10 ground floor

Ground floor plan

Architect’s view

The proposal is for a new-build, three-bedroom, two-storey property that aims to deliver an exemplar family home on an end of garden infill site. The owner of the existing property intends to construct the new house for their own needs as a downsizing retired couple, since the current house no longer fits their long-term requirements. A smaller, better organised, and more accessible house will suit these needs, and enable the existing house to be made available for a new family.

Each house in the local area is a representation of the time in which it was built, with the existing house on the site designed as an Art Deco villa. As such, the proposal is designed for its own time as a contemporary expression of what a detached property can be. The house has been designed from a family of 3D forms, which create the composed elevations at the front and back, with lower, more informal flanks. This family of forms is wrapped together by a palette of cladding materials – grey shiplap weatherboarding, olive corrugated concrete, and heather glazed terracotta – which work to unify the elements. At the same time, the composition of cladding materials and window motifs serves to differentiate the entrances and floors respectively through family-based rules.

15 west elevation

15 west elevation

Internally the house creates large entertaining spaces on the ground floor, with a suite of bedrooms set back on the first floor. The house is designed to best practice wheelchair standards, which exceed Part M and Lifetime Homes, to allow for the flexibility of access upstairs via a stairlift or living entirely on the ground floor with a wheelchair-sized wet room.

The infill site required careful design to minimise impact on the mature garden, and to enable windows to face over neighbouring properties without overlooking. The colour scheme of the design was developed from a reading of colours from the site, and as such starts to blend the building in with its context. This patterning also ties together and softens the form of the house, by breaking up the larger geometries of the family of shapes.

The house will be constructed to exemplar sustainability standards, with a reduction in carbon emissions of 50 per cent below Part L requirements. Taking a fabric-first approach with well-insulated structure and triple glazed windows, the house also incorporates a range of renewable technologies including ground source heat pump, photovoltaic panels, and passive stack ventilation. 

 Project data

Location Bedford
Type of project Private House 
Client Private
Architect Office S&M
Planning consultant Hill Planning Consultancy
Transport consultant Matrix
Energy consultant Energy Plus
Arboriculturalist Ruskins 
Gross internal floor area 240m²

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.