Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Nicolas Tye reveals ultra-modern addition to rustic cottage

  • Comment
[FIRST LOOK + PROJECT DATA] A scheme by Nicolas Tye Architects to redevelop a north Bedfordshire cottage by adding a strikingly futuristic extension to its original core is set to start on site in spring
The proposals, which won planning permission from Bedford Borough Council in 2012, will see 19th and 20th Century additions to the unlisted structure removed and replaced with a weathered-zinc and glass extension supported on stone gabions.

Minimal refurbishments are proposed to make the original 200-year-old building weather-tight and habitable. It will be connected with the new structure via a raised glass link.

The resulting family home will have a total floorspace of around 430m2.

Consultants Phillips Planning Services said the design of the building and choice of materials meant it would not appear as a strident feature within the rural landscape.

Site plan for Turvey House

Site Plan for Nicolas Tye Architects’ North Bedfordshire House

 

The architects’ view

‘Our design approach was carefully considered to preserve and repair the historic character of the site wherever possible. The extension to the dwelling is contemporary in style, creating a clear distinction between old and new, however, the scheme not only looks at what can be added but also what is taken away.

‘Seeking influence from the site’s historic use and pattern of development over time, the process sought to unveil the historic heart of the original house, which had been masked by a quantity of additions and alterations.

‘This was the original pre-19th Century estate worker’s cottage that is restored as a prominent and celebrated feature of the scheme.
 
‘The new additions, whilst dramatically larger in size, are set back and subservient to the cottage in materiality and positioning. The abstract influence in the scheme is key, it offers a degree of separation and definition coupled with a degree of contextualisation. 

‘The main concepts behind the materiality are those of contrast and transition: Hard set against soft; light against dark; and the delicate balance that allows a comfortable transition from one to the other. The house has been passively designed to respond to the site’s environmental conditions and our clients are keen for the proposals to attain a high level of sustainability.

‘We are creating an exceptional family home that is well suited and situated within the local context, ensuring the preservation and identity of this beautiful and historic area of Bedfordshire for years to come.’

Nicolas Tye Architects' Turvey House

Nicolas Tye Architects’ North Bedfordshire House

 

Project Data

Location: Bedfordshire
 
Type of project: Conservation extension and refurbishment
 
Client: Private
 
Architect: Nicolas Tye Architects
 
Landscape architect: N/A
 
Planning consultant: Philips Planning Services
 
Heritage advisor: Robert Ward-Booth Conservation & Design
 
Structural Engineer: Constructure 
 
Mechanical & Electrical Engineers: Boom Collective
 
Project cost: Not disclosed
 
Start on site date: Spring 2015
 
Completion date: Spring 2016
 
Form of contract and/or procurement: TBC
  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.