Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Nick Willson submits West Sussex eco-house

[FIRST LOOK + PLANS] Nick Willson Architects has revealed these plans for a new house in West Sussex

The eco-friendly home will be arranged around a series of gardens and courtyards.

The four-bedroom house is entered through a double height space which features a bridge between the first floor rooms.

With windows providing views to a large tree in the garden, the living space includes a large stone chimney and wood burner.

The house will replace an existing home and a storage shed on the site.

A garage already on the site will also be revamped through recladding, reroofing, and the addition of a dormer window and guest accommodation.

Nick Willson Architects

The architect’s view

‘We want to create a new eco-friendly home that is sympathetic to the beautiful countryside with a design that respects the landscape and natural contours of the site. We propose a house that will blend seamlessly with its surroundings as it staggers gently through the location’s natural topography thus softening the visual impact on the large site. Orientated towards the sun for passive solar gain, the rooms of this new home will be flooded with light all day.

‘The new main house starts at the entrance formed from a cedar timber clad and slatted vestibule that provides a focal point for guests but also a way of keeping the internal environment of the house stable. This space is linked to walkway canopies with the vertical nature of the cladding continued around the walkways and onto the refurbished garage space and the new storage space. This vertical cladding will reflect and enhance the vertical nature of the copse and provide a ribbon of wood around the courtyard.’

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs