Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Neil Dusheiko wins planning for Corten-clad flat extension

  • Comment

AJ Retrofit Award-winner Neil Dusheiko Architects has won approval for this £500,000 extension and remodelling of a garden flat in Highgate, north London

The 200m² scheme features a new basement together with a Cor-ten-clad rear addition to the existing building, housing a kitchen, dining room, bedrooms, a bathroom ‘with a garden view’, a home cinema and a lower-ground-level play room.

Due to start on site next year, the project replaces a number of ’poorly built’ ad-hoc rear extensions and will create a large courtyard with stepped garden access.

Section of house in Highgate by Neil Dusheiko Architects

Section of garden flat extension/remodelling in Highgate by Neil Dusheiko Architects

Section of garden flat extension/remodelling in Highgate by Neil Dusheiko Architects

The architect’s view

We sought to create a generous family home, replacing the poorly built ad-hoc rear extensions with high-quality modern design, which proved a successful planning strategy after an unsuccessful previous submission to the council prior to our appointment.

Our early engagement with the local planning officers as well as members of the Highgate Conservation Area Advisory Committee resulted in a positive reception to our project. We worked closely with our client to design a scheme that doubles the existing floor area of the existing flat.

The proposed dwelling will have extensive eco-creditials, including a sedum roof, heat recovery ventilation systems and highly insulated glazing.The rear extension replaces the existing extensions and encompasses the communal entry for above and below flats, offering weather protection via a wild-flower green roof.

The communal entry remodelling also provides dedicated refuse storage to present a cohesive and more inviting street frontage. Cor-ten was chosen as the extension’s cladding material to complement the original London stock brick building and define the new works as a high-quality addition to the property. The design maximises the available space in a footprint similar to the existing flat, and provides two additional bedrooms and an additional bathroom with the potential to convert the lower-ground TV room and utility into another bedroom and bathroom.

The scheme has a south-facing courtyard at basement level, creating a private outdoor space not visible to the neighbours and a strong connection to the extensive garden

Two large skylights sit within a wild-flower green roof above the kitchen, dining and lower-ground stair, bathing these living spaces in natural light and a sense of surrounding greenery.

05 Courtyard View

Courtyard View

Courtyard View



Project data

Location London Borough of Haringey
Type of project Residential refurbishment and extension
Client Paul Ryb and family
Architect Neil Dusheiko Architects
Engineers Webb Yates
Funding Private
Appointment Word of mouth
Tender date March 2017
Start on site date May 2017
Completion date TBC
Contract duration TBC
Gross internal floor area 200m²
Form of contract and/or procurement TBC
Total cost £500,000 + VAT ex fees

 

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs