Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Neil Dusheiko reveals Hammersmith villa revamp

  • Comment

Neil Dusheiko Architects has completed this remodelling of a villa in Hammersmith

The 177m2 scheme has added a new basement under the end-of-terrace house’s existing footprint which is naturally lit from large light wells and skylights cut into the floors above.

Rooms of the Victorian villa have been opened up to create an open plan layout while folding sliding doors have been added to link the kitchen and living rooms with the south-facing patio.

The house’s existing brickwork has been re-used internally and a new curved brick façade has been added.

02_Proposed_Ground_Floor_Plan_2_02_Proposed_Ground_Floor_Plan

The architect’s view

The conceptual approach deals with ideas of carved monolithic spaces and a paired down material palette creating a calm atmospheric interior.

New windows are designed using the same dimensional ratios of the existing Victorian windows yet feature flush glazing allowing the geometry of the curved brick façade to read as a solid wrapped element linking old and new. A large skylight set into the floor at ground level links the basement and ground floor levels visually – allowing for the basement to benefit from daylight penetration from above.

The new extension to the rear links into the old brickwork through a curved wall suspended above the ground on a completely glazed set of folding doors. The bathrooms are top lit by generous skylights linking the bathing spaces to the sky above. The existing ceilings will be removed in the upper floors and roof voids expressed - creating large expanses of vertical space which was previously unused.

The house exudes a sense of calm through the extensive use of natural materials combined with smooth and reflective polished concrete and an abundance of natural light.

Neil_Dusheiko_Brackenbury_House__15_

Project data

Location Dalling Road, Brackenbury Village W6 0ET
Type of project residential extension, refurbishment and alteration
Client Niels and Erica Swinkels
Architect Neil Dusheiko Architects
Structural engineer Fothergills
Quantity surveyor Vincent and Partners
Main contractor Hoktiff
Funding private
Tender date February 2014
Start on site date 22 April 2014
Completion date 9 June 2015
Contract duration 59 weeks
Gross internal floor area 177m2
Form of contract and/or procurement JCT Intermediate Contract with Contractors Design
Total cost undisclosed

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs