Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Morrow + Lorraine wins go-ahead for Chipping Barnet homes

  • Comment

Morrow + Lorraine Architects has been given the green light for a residential scheme in Chipping Barnet, north London

The 4,639m² development proposal for Chipping Barnet town centre, estimated to cost between £8 and £10 million, is for 40 residential units – 32 flats and eight semi-detached houses – and a separate three-storey building providing affordable workspace. 

Plans include brick exteriors with ‘metal panelled cladding’, car and cycle parking, as well as the demolition of a number of existing buildings on the industrial site. 

Julian Morrow, director of Morrow + Lorraine Architects, said: ‘The project presented a great opportunity to create a new-build, mainly residential scheme in a town-centre location. The design opens up views from the high street and, rather than being sealed-off from the town, invites people to move through the site via landscaped public spaces and improved pedestrian routes.

’The successful outcome of the planning application was a result of close consultation with local residents and groups, including the Barnet Society and the Barnet Residents Association.’

Work is expected to start on site in mid 2017, with a completion date scheduled for late 2018. 

Last February, Morrow + Lorraine Architects won planning for a £2 million holiday home development on the Isle of Portland, Dorset.

Project data

Location 164 High Street, Barnet, EN5 5XP
Type of project Mixed-use, residential and employment
Client PCDFIII (Barnet)
Architect Morrow + Lorraine Architects
Landscape architect Oobe
Planning consultant Montagu Evans
Structural engineer Simpson Associates Consulting Engineers
M&E consultant MLM
Quantity surveyor Leslie Clark Construction Consultants
Funding Privately funded
Start on site date Estimate - mid-2017
Completion date Estimate - later end of 2018
Gross internal floor area residential - 3,850m²;  employment - 789m²
Total cost £8-£10million 

Architects’ view

The site, which is currently occupied by light industrial buildings, lies in between the tight urban grain of the High Street and the residential cul-de-sacs to the east, marking the threshold between the commercial town-centre and the residential fringes.

The transition from tight to loose urban grain is achieved through the careful positioning and massing of the three component parts of the development, which are designed to introduce a visual link from the town centre to the eastern suburbs and open spaces of King George’s Fields beyond.

The design references the industrial history of the site, which was for many years a photo engraving works. As such, brick is proposed as the predominant facing material, combined with metal panelled cladding with etched signage. Recessed brick panels provide relief and rhythm to the facades, and cast stone string courses, cills and chamfered window reveals subtly reference stone features found on important local buildings in the Monken Hadley Conservation Area. 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.