Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Mecanoo wins £30m Tainan library contest

  • Comment

Birmingham Library designer Mecanoo has won an international competition for a new £30 million library in Tainan, Taiwan

The Dutch outfit beat a 17-strong shortlist which included Aedas, Sou Fujimoto and Marc Mimram to win the Tainan City Government-backed project.

The appointment comes nearly three years after the firm completed its £188 million Stirling Prize-shortlisted Library of Birmingham.

Planned to complete in 2018, the project will replace the city’s existing municipal library on Gongyuan North Road with a new 35,000m² facility on the former site of the Yongkang Artillery School.

According to a statement from the practice: ‘Reaching up into the sky, the building’s perimeter increases on each level. The result is a large canopy that provides shade to the transparent stepped facade and below-grade courtyards.’

The new library is expected to host 600,000 books and 1,000 magazines and feature storage space for an additional 400,000 volumes.

Mecanoo’s competition winning design features reading rooms, a children’s area, café, conference hall and a 200-seat auditorium. Plans for a future 13,000m² extension were also included.

Project data

Taiwan

Taiwan

Ground floor: Mecanoo’s competition-winning Tainan public library scheme

Programme: Library of 35,000 m² and future extension of 13,000 m² with adult library, special collections, study spaces, multimedia rooms, children’s area, event spaces, areas for teenagers and senior citizens, café, conference hall, 200-seat auditorium, bookshop, commercial spaces, archive and visitors services; landscaped square and courtyards
Design: 2016
Realisation: 2017-2018
Client: Cultural Affairs Bureau, Tainan City Government, Taiwan
Local partner: MAYU Architect+, Kaohsiung, Taiwan

The architect’s view

Tainan is a city born from a history of diverse cultures, peoples and traditions. The urban fabric holds memories from the 17th century European maritime trading, the Qing Dynasty Ruling, and the Japanese settlement of the early 1900s. On top of its rich history, modern Tainan is developing as a central city in the knowledge-based economy. The Public Library is about Tainan’s evolving relationship with its past and the direction towards its future.

Mecanoo and MAYU’s design for the Tainan Public Library represents the meeting of cultures, generations and histories. Natural materials, like stone and wood, rational yet elegant structural lines and a sensitive use of light characterise the building’s timeless design.

Reaching up into the sky, the building’s perimeter increases on each level. The result is a large canopy that provides shade to the transparent stepped facade and below-grade courtyards.

Around the perimeter of the Lower Ground Floor is an outdoor children’s play area. A floor-to-ceiling glazed wall creates a visual connection between the play area and indoor children’s reading room. A sunken plaza on the same level is a multifunctional outdoor space for hosting talks, exhibitions or social gatherings. With a café adjacent, it is designed as a social destination for curious minds, creating a peaceful space for reading, group work, or socialising.

The entrance hall rises three levels to show the library’s internal configuration and the layering of floors. The wooden fenestration filters daylight, creating a rhythmic pattern of light on the stone floor. Curvaceous stairwells show the dynamic flow of people through the building. The generous open-plan spaces ensure the library can adapt to future needs.

On the top floor, a delicate second skin is wrapped around the building, filtering the light and reducing solar heat gain. An ancient map of Tainan is transposed onto vertical louvres and represents the city’s evolving relationship with its past and the direction towards its future.

Taiwan

Taiwan

Source: Image by KevinAction

Tainan Municipal Library

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.