Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Matthew Wood Architects reveals £380k Victorian terrace refurb

  • Comment

Matthew Wood Architects has completed this £380,000 refurbishment and extension of a Victorian terrace in north London

The 198m2 scheme features a series of levels which the practice originally employed at its RIBA Award-winning Essex Mews housing.

An extension has been added at the ground floor providing a large kitchen and dining area while voids were formed in the room above creating an open stair linking the kitchen with the living room and study above.

Matthew Wood Architects before and after

The architect’s view

This Victorian terrace in South Hampstead already had a split section. The owners thought the steps down to the original kitchen were a negative aspect of the property but we immediately saw the potential to connect the three key living spaces.

Our RIBA award winning houses at Essex Mews have 3 different levels around a 2 storey void for each of the main living spaces: Eat, Live & Work. These define the individual spaces but connect them; making them feel bigger and brighter through shared volume. We were able to apply the same idea here in an existing Victorian terrace. The side return was filled at the lower level to create a spacious kitchen and dining area that opened onto the garden through a beautiful steel framed screen.

Two voids were formed into the room above connecting them but retaining their separate functions. The void in the centre of the house allowed the stair down to the kitchen to be made generously wider; this open stair also connects the living rooms to both the kitchen below and spatially to the study above. These simple moves transformed three dark, pokey rooms into a dramatic, bright, and dynamic centre to a family home.

Matthew_Wood_Architects__13_

Project data

Location Belsize Park, London
Type of project private residential refurbishment
Client confidential
Architect MW Architects
Landscape Gladstone Crafer
Structural engineer Richard Tant Associates
Main contractor E&C Building and Design
Funding private
Tender date July 2014
Start on site date September 2014
Completion date June 2015
Contract duration nine months
Gross internal floor area 198m2
Form of contract and/or procurement traditional 
Total cost £380,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.