Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Mary Duggan and De Matos Ryan shortlisted in £1m Mayfair club contest

  • Comment

De Matos Ryan and Mary Duggan Architects are among six teams competing to design a new £1 million courtyard at the Lansdowne Club in London’s Mayfair

AY Architects, Jestico + Whiles, Tonkin Liu and Jan-Paul Coelingh complete the shortlist of firms in the race for the commission.

The project, planned to start in January next year, aims to deliver a ‘delightful, delicate and inspirational structure’ at the heart of the club near Berkeley Square.

Marc Corbett, the club’s selection committee chair and development manager, said: ‘The six shortlisted architects have dealt with the complexities of the brief with huge sensitivity and thought. We were both surprised and impressed.

‘The proposals have opened up new opportunities for how the club can build on and continue to add to its high-quality architectural and historic fabric.’

The competition, which has been run by consultant Khaa, aims to deliver a new flexible space within the historic complex featuring a ‘light airy environment’ for its users.

The commission is part of a long-term regeneration strategy for the Grade II*-listed club developed by Jestico + Whiles four years ago. Shortlisted teams received an honorarium of £5,000 each.

Khaa director Kay Hughes said: ‘It has been a privilege to work with such talented architectural teams, the proposals have exceeded expectations.’

An overall winner will be announced by 28 November.

The full shortlist

AY Architects

Shortlisted: AY Architects

Shortlisted: AY Architects

Shortlisted: AY Architects

A minimal and slender garden room structure that responds to the building’s heritage though scale and careful column alignment. The design has a modular layered roof structure of glass panels, with slim glass fins and climbing plants to create a green canopy. A living embodiment of nature, referring to the Adam Room and its nature-based ceiling decoration. The proposal is set around a new courtyard adjacent to the listed façade.

De Matos Ryan

Shortlisted: De Matos Ryan

Shortlisted: De Matos Ryan

Shortlisted: De Matos Ryan

De Matos Ryan has created a new self-supporting lattice canopy of modular sections that can be assembled in-situ. The canopy and floor both reference and reflect the geometric patterns of Adam’s work to create a new social space within the club. The structure is propped on minimal columns and a large proportion of the glass roof is retractable. To each side the team have created linear gardens planted and accessed through frameless glazed walls.

Jan Paul Coelingh with Aleksandra Waluda

 

Shortlisted: DC Studio

Shortlisted: Jan Paul Coelingh with Aleksandra Waluda

Shortlisted: Jan Paul Coelingh with Aleksandra Waluda

The proposal transforms the internal courtyard into an attractive new space for socialising and dining with open space at its heart. It adopts a strong architectural identity that respects the spatial qualities of the courtyard and its relationship to the club’s historic interiors and builds to the perimeter walls. The internal walls are glass and can be moved to allow a number of different configurations providing intimate dining spaces to the perimeter in the winter and allowing social activities throughout the space in the summer.

Jestico + Whiles

Shortlisted: Jestico + Whiles

Shortlisted: Jestico + Whiles

Shortlisted: Jestico + Whiles

The team proposes a landscaped palm-court, a courtyard that echoes the bygone days of Art Deco splendour at the club. The proposal has a solid perimeter to the roof to accommodate a first floor balcony, with a retractable glazed roof to the centre. The new aperture has a large mirrored perimeter. The design seeks to catch views of the sky while masking the surrounding buildings. The underside of the roof is finished in undulating polished plaster to reflect light into the courtyard area. The space is visually enhanced with mirrored glass set within the brick arcades.

Mary Duggan Architects

Shortlisted: Mary Duggan Architects

Shortlisted: Mary Duggan Architects

Shortlisted: Mary Duggan Architects

A proposal that takes inspiration from the glasshouse structures of Victorian and Edwardian Britain, such as Kibble Palace in Glasgow. A lightweight new glazed waffle roof canopy and open garden at the heart of the club create a light filled garden room with planting proposed by Jinny Blom. The new external courtyard space, accessed through sliding glass partitions is set next to the original elevations to enhance the historic setting. The layered roof is modular with lighting built in and at low level scene setting lighting is used to create a magical evening atmosphere.

Tonkin Lui

Tonkin liu entrance view closed final copy

Tonkin liu entrance view closed final copy

The Oval Court proposal from Tonkin Liu is defined by a light and delicate perforated canopy inspired by Robert Adam’s love of nature and geometry. The design allows for maximum openness and flexibility with a sliding glass roof to maximise flexibility. The delicate structure is designed to provide an open and airy impression even when the retractable double glazed roof is closed. Four slender columns transfer the loads directly onto the existing structure with two linear arcade gardens providing ventilation and bringing nature into the Oval Court.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs