Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Marks Barfield's Shell Centre pavilion scrapped

  • Comment

Developers have scrapped plans for Mark Barfield’s contest-winning pavilion outside London’s Shell Centre

The 20m-tall glass and steel building was set to be the marketing suite for the contentious redevelopment of the 1961 Thamesside landmark which was rubber-stamped by communities secretary Eric Pickles in June.

Earmarked for a plot on the Hungerford Car Park next to the Shell Centre, the four-storey pavilion for Braeburn Estates came under fire from local residents and was refused planning by Lambeth Council earlier this year.

The developer has now confirmed the scheme will not be progressed.

In a statement a spokesman for the developer Braeburn Estates Limited, said: ‘This would have been a wonderful temporary building for the South Bank, with space for local people and schools to engage with the history and future of the site. It would also have started the process of turning Hungerford Car Park into a green garden space for everyone to enjoy.

‘However, given the timing of the overall Shell Centre redevelopment, we have reluctantly decided not to progress the temporary pavilion building any further. We are awaiting the outcome of the legal challenge to this development, and subject to that outcome, we will carry out our marketing and engagement activity in another location.’

Julia Barfield, co-founder of Marks Barfield, said the decision not to approve the scheme was ‘perverse’. She said: ‘A perverse decision resulting in a lot of good work being wasted for no good reason.’

The contentious 134,700m² Shell Centre scheme – which features buildings designed by Squire and Partners, KPF, GRID, Patel Taylor and Stanton Williams – is facing a legal battle after writer and activist George Turner launched a high court claim against the decision to give the scheme the green-light.

The mixed use-scheme won planning despite being heavily opposed by local residents, English Heritage, the Twentieth Century Society and Westminster Council.

The proposals will see a cluster of eight new buildings for shops, office space, restaurants and homes around the original 1961 Shell Centre tower.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.