Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Mæ wins approval for Fulham arts and community centre

  • 2 Comments

Hammersmith & Fulham Council has approved plans by Mæ for a new arts and community centre in South Park, close to Wandsworth Bridge in west London

The 660m² scheme features a new main building with adjoining café and children’s day nursery, plus refurbishment of the existing Clancarty Lodge.

The Sands End Arts and Community Centre has been designed to cater for ‘a variety of activities including social and educational functions, clubs, meetings and events’.

According to the practice, the project aims to ‘provide a local focus to combat social isolation’ and will be ’fully accessible and cater for all user groups and ages with consideration of youth and older people’.

Tideway, the company building the Thames super sewer tunnel, is paying £2 million towards the cost of the centre with a further £1.6million coming from Chelsea FC as part of the club’s community obligations.

Alex Ely, principal at Mæ, said: ’The centre will provide much-needed community infrastructure offering generous, flexible and welcoming space. The form of the building takes inspiration from the 19th century glasshouses, built by the pre-eminent horticulturalist James Veitch – that previously occupied the site.’

Work is expected to start on site in July and to complete in summer 2019.

Site plan - courtesy J&L Gibbons

Site plan - courtesy J&L Gibbons

Site plan - courtesy J&L Gibbons

Project data

Location Fulham, London
Type of project Community
Client Hammersmith & Fulham Council
Architect
Landscape Architect J&L Gibbons
Planning consultant CMA
Structural engineer Elliot Wood
M&E consultant Max Fordham
Quantity surveyor Bailie Knowles
Main contractor TBC
Start on site date July 2018
Completion date June 2019
Gross external floor area 660m² (proposed) and 100m² (existing lodge)
Form of contract and/or procurement Traditional
Total cost Undisclosed

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • Looks peng!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Sorry, i thought these comments were anonymous!

    What i meant was...

    It looks like a well resolved solution to a project with a wide range of stakeholders in a complex site. I particularly enjoy the entrance canopy. It calls to mind one i've seen in Stuttgart recently.

    Good stuff!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.