Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

LBA wins approval to ‘absorb’ 1970s house near Loch Leven

  • 1 Comment

Edinburgh‐based practice LBA has won the go-ahead for a £375,000 project to renovate and extend a 1970s bungalow close to Loch Leven in Perth and Kinross

According to the firm, the scheme will ‘absorb’ the existing building at the foot of Bishop Hill in Kinnesswood to create a ‘spectacular family home’.

The 351m² proposal, which includes a new first floor, will be clad in blackened vertical timber cladding and a concrete render with a harled finish.

LDA director Gareth Jones, said: ‘We were amazed that the existing house did very little to respond to its context. In many cases, when presented with the opportunity to extend a dwelling, we are faced with the quandary of how you best respond to and connect with the existing building.

‘In this case, we felt the correct approach was to absorb the existing building fabric into any new proposals and present the existing and extensions as an entirely new house.

Work is expected to start on site in September and complete in March 2019.

Architect’s view

The property is located in beautiful Kinnesswood; an important example of a village of traditional ‘fermtoun’ origin, with its existing core of 18th and 19th-century buildings of vernacular character and association with several important historic characters and industries.

The existing dwelling is set within 1.5 acres of land with an elevated position overlooking the village of Kinnesswood down to Loch Leven towards Kinross.

The existing bungalow is in need of refurbishment and alterations to suit modern living. The proposed scheme that will not only function as a striking family home but will connect seamlessly into the surrounding landscape, both natural and built.

Due to the limited usable space, the scheme proposes a new first floor level on the existing structure, keeping the original building’s footprint. This first floor will comprise the open plan living area, leveraging the expansive panoramic views over the beautiful Loch Leven and natural light.

The ground floor will house the bedroom and ancillary accommodation nestled into the shell of the original dwelling. The proposed scheme splits the property into two wings connected via a fully glazed link.

This link also forms the entrance to the property and is the main circulation core to the building. The massing and form of the building have been designed to minimise the property’s impact on its surroundings and the line of the roof pitch reflects the slope of the site and hillside. The proposed forms aim to provide a further variation to the local architecture. Historically the area has always included organically positioned, larger villas, varying in style and materiality.

This dwelling aims to be reflective of its time, while blending into the rural setting.

A refined palette of high-quality materials has been proposed which includes blackened vertical timber cladding and a concrete render with a harled finish. It is proposed that both the timber and the concrete render will wrap around the existing skin of the building and the new extension, and will be detailed in a very elegant and minimal in manner. The intention is that the dwelling will be of a vernacular nature, making use of local materials where possible.

The proposed renovation has been designed to maximise natural light and provide glimpses between spaces to create moments of interest and offer a variety of views throughout the dwelling.

Lba floorplan before

Lba floorplan before

Floorplan before

Lba floorplan

Floorplan - as proposed

Floorplan - as proposed

Lba first floor plan

Lba first floor plan

First floor plan - as proposed

Project data

Location Kinnesswood, Kinross-Shire
Type of project
Extension/refurbishment
Client Daniel and Lucia Craig (private client)
Architect LBA
Landscape architect None appointed, in-house design by LBA
Planning consultant N/A
Structural engineer David Narro Associates
Main contractor Yet to be appointed
Tender date July 2018
Start on site date September 2018
Completion date March 2019
Contract duration 6 Months
Gross internal floor area 351m²
Form of contract Scottish Minor Works Contract
Total cost £375,000 

  • 1 Comment

Related files

Readers' comments (1)

  • Not only does the existing house do very little to respond to its context, it isn't even set out accurately.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.