Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Konishi Gaffney completes £52k Segal-inspired extension

  • Comment

Edinburgh-based Konishi Gaffney has completed this house extension inspired by the Walter Segal’s timber frame construction method

The £52,265 scheme extends a grade B-listed Georgian house in Edinburgh.

Due to planning restrictions, the 45m² extension has been sunk into the house’s garden - a move which made construction more expensive.

As a result the practice turned to cheaper cheap timber construction technique, originally mastered by Walter Segal, to build the extension.

The timber frame has been set out at 600mm centres and expressed internally at the windows and below the flat roofed ceiling, while externally it is clad in painted plywood.

Konishi_Gaffney_Bonnington_Grove_Construction

The architect’s view

‘The long and relatively narrow, 36m long and 9m wide, garden was bounded by a high stone wall (3m in height) to the East with a line of rented lockup garages beyond. This wall shadows the site from the East and led to the strong presumption to locate the new extension to this side of the garden with its windows facing West to garner the evening sun.

‘Initial conversations with the planning department highlighted a problem with this approach because local, non-statutory planning guidance stated that listed buildings should not have more than 50% of the rear elevation built across. An existing (likely late Victorian) kitchen / outhouse extension was already built across the West side of the house meant extending to the East wouldn’t be supported.

‘We therefore had to build a case for this arrangement based on two principles: firstly that the extension would not be connected to the existing house across the eastern half of the elevation; secondly that the extension would be built down into the ground such that the resultant courtyard could not easily be glazed in to form a elicit conservatory (people do this apparently). The planning process took around nine months’.

Konishi_Gaffney_Bonnington_Grove__3_

Project data

Location Edinburgh
Type of project extension
Client Maureen Finn and Andrew Patrizio
Architect Konishi Gaffney Architects
Structural engineer McColl Associates
Main contractor Oakside Developments
Funding private
Contract duration 4 months
Gross internal floor area 44.5m2
Form of contract and/or procurement SBCC minor works
Total cost £52,265

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.