Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Jonathan Tuckey to extend Walter Segal’s Highgate home

  • Comment

Jonathan Tuckey Design has got the green light for a 62m² extension of a Walter Segal house in Highgate, north London

Built in 1966, the North Hill house predates the architect’s seminal timber self-builds, and was lived in by Segal and his family.

The extension aims ‘to bridge the gap’ between the 1960s house, its Victorian surroundings and later additions made by subsequent owners.

The new proposal will be home to Matt Gibberd, one of the founding directors of estate agent The Modern House. He said: ‘We chose to work with Jonathan and his team because of their flair for sensitively reimagining existing buildings. Their design is respectful of Walter Segal’s legacy, without being subservient to it.’

Architect’s view

The monolithic brick extension is built off a Victorian boundary wall and creates the sense of an overgrown ruin, emerging from the landscape and bridging the gap between the neighbouring 19th century buildings and the Modernist house. The new addition addresses the many layers of history on the site and the architects were keen to avoid a pastiche of Segal’s work. The extension therefore picks up on elements from the existing materials and forms, echoing the main property through using brick, glass and steel. Additionally, a chimney is shaped as an inverted version of the Victorian brickwork on the boundary wall.

Two single-storey volumes face onto the garden, arranged in a staggered layout to avoid disturbing views of the landscape from the main house, offering additional space in the form of an enlarged living room and a new bedroom/study. The living room will be sunken to allow for greater floor-to-ceiling heights, with a double sliding door on one corner that disappears when open to allow the garden to enter the house. The extension continues Segal’s internal zig-zag route through the house that reveals glimpses of each oncoming room as you walk through the interior, ending in the new bedroom lit from an overhead lightwell.

02 northhill as ruin

Northhill, drawn as a ruin in the style of Joseph Gandy depiction of Soane’s Bank of England

Northhill, drawn as a ruin in the style of Joseph Gandy depiction of Soane’s Bank of England

Project data

Location Highgate, London
Type of project Residential
Client Matt Gibberd and Faye Toogood
Architect Jonathan Tuckey Design
Funding Private
Tender date 2018
Start on site date 2018
Completion date 2019
Gross internal floor area of extension 62m² 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.