Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

John Puttick reveals North Watford cemetery shelter design

  • 4 Comments

John Puttick Associates has reveal its designs for a new 48m² shelter for mourners at North Watford Cemetery

The £200,000 project will create a single-storey sheltered seating area at the entrance to the cemetery next to the 1931 locally listed lodge, designed by architect William Grace.

According to the practice, which was behind the revamp of BDP’s celebrated Grade-II listed Preston Bus Station, the design responds ’to the calm and pastoral quality of the surrounding landscape’.

The shelter, which ’curves gently away from the lodge’, will be covered in timber shingles and house a bench for about 20 mourners.

The design features four lanterns, three on the roof of the open-sided shelter and a fourth bringing light into a new internal meeting space.

John Puttick said: ’We sought to give a sculptural form to the timber extension and create an intimate setting for mourners to gather. Its curving brick base provides a practical way to meet the ground and helps to unite the new addition with the original masonry building.’

The project is set to complete in summer 2019.

180914 cemetery sketches

180914 cemetery sketches

Project data

Location Watford
Type of project Cemetery Lodge extension and new mourner’s shelter
Client Watford Borough Council
Architect John Puttick Associates
Structural engineer Momentum
M&E consultant Not applicable
Quantity surveyor Watford Borough Council
Principal designer John Puttick Associates
Main contractor Not yet appointed
Funding Local authority
Tender date TBC
Start on site TBC
Completion date Summer 2019
Contract duration TBC
Gross internal floor area 48m²
Form of contract Traditional
Total cost £200,000 budget

  • 4 Comments

Readers' comments (4)

  • I would like to think the open corners on the cedar shakes is an oversight although my instincts are telling me it is intentional.
    Oh Dear!! UK designers and architects should not involve themselves in timber projects.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • You do realise the images are of a model not the actual building?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • I would have to ask then Peter; Why would the model not reflect the intended design?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Time for John Puttick to own up to the limitations of his model-making skills - and for Ian Cadell to realise that he should not involve himself in unwise comment.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.