Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

John Pardey wins approval for ‘first modern house in the Peak District’

  • 3 Comments

John Pardey Architects has won approval for what the practice is billing as ’the first truly modern house within the Peak District National park’

The £1 million scheme, officially known as Stone Pitts House, will sit on a hillside plot in a former shallow stone quarry outside the village of Cressbrook, Derbyshire, between Cressbrook Dale and the River Wye.

The single-storey 420m² home was approved unanimously by the Peak District National Park Authority and will replace an existing barn on the site.

Construction is due to start in January next year and complete in summer 2020.

Plan

Plan

The architect’s view

Stone Pitts House occupies the site of a former shallow stone quarry on a hillside located outside the village of Cressbrook, between the steep wooded valleys of Cressbrook Dale and the River Wye within the Peak District National Park. The site itself is the flatbed of an open quarry, backed by a rocky quarry face some 4m high to the north boundary.

The house is a single-storey, green-roofed form that spans the site to enjoy the distant views south. An open courtyard punctuates the form providing a sheltered outdoor court between the main living spaces and a master bedroom suite beyond. Single-storey wings return back at both ends towards the quarry face providing bedroom and guest accommodation.

A ‘gloriette’ – a name derived from one of the greatest houses of the 20th century: a rooftop space on the Desert House in Palm Springs, California from 1945 by the architect Richard Neutra – provides a wonderful viewing space at first floor. Between the quarry face and house, a rock garden is created. The house is expressed as a frame, made from recycled and reconstituted local stone. The design uses local stone peripheral walling and within the frame is in larch-clad panels, beneath a meadow roof.

The ‘gloriette’ is clad in satin grey/blue anodised metal ensuring it sits tonally well with the blue slate tiles of the roofs of Cressbrook in distant views.

Project data

Location Cressbrook, Derbyshire
Type of project One-off house
Clients Will Griffiths and Amy Lewis
Architect John Pardey Architects
Landscape architect Bestall & Co
Planning consultant Kerry Dames at Fredrick Adam
Start on site date January 2019
Completion date Summer 2020
Contract duration circa 18 months
Gross internal floor area 420m²
Form of contract and/or procurement client self project-managed build
Total cost circa £1 million

  • 3 Comments

Readers' comments (3)

  • MacKenzie Architects

    I think Neutra nicked the idea of the gloriette from the great Rudolph Schindler, when he lived at the Kings Rd Schindler Chace House for a while when he first arrived in California.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Great work!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • I really don't understand why so many modern houses are so similar and why design a loose copy of another house?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.