Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

John Pardey gets go-ahead for 550m² home in Surrey woodlands

  • Comment

John Pardey Architects has won planning permission for this 550m² family home surrounded by pinewoods in rural Surrey

The scheme sits on a 2.15ha green belt site outside an identified settlement boundary and within an Area of Outstanding Natural Beauty, an Area of Great Landscape Value and a Site of Nature Conservation Interest.

According to the practice, the six-bedroom house is split into three elements; the main home with its living spaces and bedrooms; a service wing containing garaging and gym room; and a wing for guests with study and TV room.

Work is expected to start on site in April and to complete in Spring 2018

Pardy plans

Pardy plans

Architect’s view

Approached via a track running between neighbouring properties, the site is set in the rolling hills of Farnham Sands, Surrey. The house straddles the top of the site, gaining panoramic views south with distant views of the South Downs. It is surrounded on both west and east boundaries by tall pine woodland.

The site is located in the green belt, outside of an identified settlement boundary and within an Area of Outstanding Natural Beauty, an Area of Great Landscape Value and a Site of Nature Conservation Interest.

We began with the desire to avoid the house being a large imposing structure – rather, to ensure that the house is broken into a group of elements. The idea of changes in level, or split-level was also encouraged, as was the use of flat roofs to reduce the bulk of the building.

The brief seemed to split naturally into three: the main body of the house containing living spaces and bedrooms; a service wing containing garaging and gym; and a wing for guests, incorporating study and TV/media room.

The main living/bedroom volume has a fully glazed façade and is set back below the upper floor by 1.5m to provide solar shading – perforated metal screens to the upper level provide privacy to en-suite bathrooms. The base of the building has a buff facing brick. On top of this is black-stained vertical timber boarding to complement the surrounding woodland.

The house has a ground source heat pump that serves underfloor heating. Domestic hot water will be stored in a large-capacity hot water cylinder also charged from the heat pump via a heat exchanger and supplemented by an electric immersion heater when required.

Rooftop photovoltaic panels, hidden behind parapets, provide power. A stove provides a heart to the living space.

Project data

Location Farnham Sands, Surrey
Type of project Private house
Client Confidential
Architect John Pardey Architects
Planning consultant Janet Long, Planit Consulting
Structural engineer Momentum
M&E consultant BBH Energy
Quantity surveyor Planning supervisor
Funding Private
Start on site date April 2017
Completion date April 2018
Contract duration 12 months
Gross internal area 550m²
Form of contract Client Project Managed
Total cost Undisclosed

Griffiths house sketch

Griffiths house sketch

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.