Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Invisible Studio wins go-ahead for Cornish seaside home

  • Comment

Invisible Studio has won approval to demolish an existing home overlooking the beach at Polzeath, Cornwall and replace it with a ‘larger, more contemporary’ house

The new 474m² scheme on the north-west facing steeply sloping site at Dunder Hill – a plot which falls nearly 12m over its 46m length – will be split across three main levels.

The house features two internal courtyards and will be clad in local slate and copper. Work is expected to start on site this summer.

Invisible studio model

Invisible studio model

Architect’s view

The primary materials for the house are copper longstrip, standing seam roofing and slate hanging for the walls. The pattern and texture of the Cornish slate hanging is accentuated by using a range of three coursing heights staggered on the elevations. This material will act as a counterpoint to the smoothness of the standing seam roofing sheets. 

The use of ‘secret’ or box gutters simplifies the transition between the vertical element to the pitched roofing material. 

From the main access road the garage sets the tone for the house’s limited palette of materials: the slate, the copper and vertical hardwood boards of the sliding garage doors.

As one enters over the small entrance bridge – and over the lightwell, allowing light into the lower accommodation of the garage – the first of the courtyards is crossed to the main accommodation of the house further along the spinal route, and the house opens up, allowing views through to the second ‘inner’ court and out to the primary focus: the sea beyond.

Project data

Location Polzeath, Cornwall
Client Private
Architect Invisible Studio
Visuals Darc Studio
Start on site Summer 2018
Completion Summer 2019
Contract duration 12 months
Gross internal floor area 474m²
Cost Confidential

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs