Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Invisible Studio reveals plans for £2m Somerset cultural space

  • Comment

Piers Taylor’s Invisible Studio has revealed plans for a new cultural workspace in Watchet, West Somerset

PROJECT DATA

The 1,094m² scheme will house art studios, a gallery, shared workspaces, studios, maker spaces, a print workshop and a café. 

Overlooking Watchet’s marina, the project is part of a wider regeneration strategy being put into motion by local community interest company the Onion Collective.

Known as The Foundry, the building is conceived as a mudcrete plinth with a series of studios that will be built by local unskilled people working alongside the contractors. 

‘The new building is conceived of a new piece of public realm that celebrates and encourages the informal and ad hoc appropriation and occupation of the spaces between buildings’, said Taylor. 

If the project receives planning it is set to start on site in January 2018 and is expected to complete in 2019. 

The Foundry, Watchet by Invisible Studio

The Foundry, Watchet by Invisible Studio

The Foundry, Watchet by Invisible Studio

The Foundry, Watchet by Invisible Studio

The Foundry, Watchet by Invisible Studio

The Foundry, Watchet by Invisible Studio

The Foundry, Watchet by Invisible Studio

The Foundry, Watchet by Invisible Studio

Project data 

Location Watchet, West Somerset
Type of project cultural 
Client Onion Collective CIC
Architect Invisible Studio
Landscape architect LT Studio
Planning consultant Not yet appointed
Structural engineer Momentum
M&E consultant Not yet appointed
Quantity surveyor Clark Associates
Planning supervisor Not yet appointed
Lighting consultant Not yet appointed
Main contractor Not yet appointed
Funding Grant funded
Appointment invited competition
Tender date November 2017
Start on site date Jan 2018
Completion date Jan 2019
Contract duration 12 months
Gross internal floor area 1,094m²
Form of contract and/or procurement Not known
Total cost £2,000,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs