Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

In pictures: GRUPPE's contest-winning Museum of London pavilion opens

  • Comment

Zürich and London-based artist and architect collective GRUPPE has completed its competition-winning House of Muses for the Museum of London

The pavilion, shaped like a cathedral’s pillar, will act as a place where visitors can share thoughts about the future transformation of the museum.

‘Inspired by historical fragments found around the city’, GRUPPE imagined the tower as a remnant of a monumental cathedral stretching as far as the entrance to the museum today.

The structure will sit at the entrance to the Museum of London for the duration of the London Festival of Architecture, which began this week.

Describing the pavilion, Nicholas Lobo Brennan and Christoph Junk, directors of GRUPPE, said: ‘The structure is situated in a busy thoroughfare at one of London’s most layered and intense city experiences. The exterior of the structure is public and monolithic in character, while its interior is an intimate hidden study room.

‘We hope these characteristics will allow the structure to engage the public as both a place to sit and meet, and a place to reflect on the possible futures of the site. As a stone pier ages its corners soften, its surface gather traces of use. In this sense we hope the plasterous outer finish of the structure will become a kind of palimpsest for traces and stories about the site.’

Simon Allford, chairman of The Architecture Foundation, which organised the competition, said: ‘GRUPPE’s playful temporary structure is an ideal venue to host discussions and gather feedback about the future visions for this important museum.’

GRUPPE saw off young London-based outfit Neon and a collaboration between FAT-founder Sam Jacob and artist Pablo Bronstein to win the House of Muses competition back in April.

Previous story (AJ 10.04.14)

GRUPPE wins Museum of London pavilion contest

Zurich and London-based artist and architect collective GRUPPE has won the contest to design a temporary pavilion outside The Museum of London

The emerging practice saw off young London-based outfit Neon and a collaboration between FAT-founder Sam Jacob and artist Pablo Bronstein to win the House of Muses competition.

Organised by the Architecture Foundation, the international contest called for designs for a temporary structure where the public can share thoughts about, and help shape, the future transformation of the museum.

The winning pavilion, which is set to open during the 2014 London Festival of Architecture, was inspired by historic architectural fragments found around the City of London.

GRUPPE, whose founders teach alongside Tom Emerson at ETH Zurich, was chosen by a jury made up of director of John McAslan + Partners and 2012 Emerging Woman Architect of the Year, Hannah Lawson, director of architecture, design and fashion at the British Council Vicky Richardson, and Guardian architecture critic Oliver Wainwright.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs