Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

IF_DO wins planning for Grade-II listed Suffolk barn conversion

  • Comment

Emerging practice IF_DO’s proposed renovation and refurbishment of a Grade-II listed barn in Suffolk has been approved

The 19th-century barn is on the outskirts of Bury St Edmunds, and has fallen into disrepair. IF_DO will convert it into a sustainable home with a single-storey extension.

A new courtyard entrance will be created by rebuilding the east and west wings. The east wing will include a cart lodge and a bedroom, and the west will contain a joinery workshop. 

Earlier this year, in January, IF_DO raised its profile when it won a competition to design a temporary events pavilion outside John Soane’s Grade II*-listed Dulwich Picture Gallery.

The 330m² Suffolk project forms part of the wider redevelopment of the Little Horsecroft Estate, on the southern edge of the larger Horsecroft Estate. This includes the restoration and extension of Little Horsecroft Cottage, due to complete in the coming months.

IF_DO director Al Scott said his practice’s scheme would have a ‘long-lasting positive impact on the local and wider environment’.

He added: ‘The ecologically sensitive renovation of the barn as part of a holistic site masterplan, including similarly major works to the cottage and landscape, will save this corner of the estate form total dereliction.’

The barn and cottage will share a number of facilities, such as a freshwater borehole; ground source heating system; waste water treatment; and passive solar technologies for heating and hot water.

Work on the barn is expected to start on site in spring 2018, with completion scheduled for spring 2019. 

Ground plan 2

Ground plan 2

Source: IF_DO

Proposed ground floor plan

Architect’s view

Responding to the agricultural heritage, strong axial lines of the existing barn, and the rolling surrounding landscape, the design celebrates the unique character and layout of the building. Intervention to historic fabric has been kept to a minimum: the brick and flint plinth are preserved on all elevations; the structure is exposed internally to retain clarity; and a non-domestic approach adopted to fenestration, further emphasising the clean form of the original structure.

Project data

Location Bury St Edmunds, Suffolk
Type of project Agricultural regeneration, private house
Client Private
Architect IF_DO
Tender date Winter 2017
Start on site date Spring 2018
Estimated completion date Spring 2019
Gross internal floor area 330m²
Total cost £600,000 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs