Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

IF_DO wins planning for Dulwich Picture Gallery pavilion

  • Comment

Camberwell-based practice IF_DO has secured planning permission for this temporary events pavilion at John Soane’s Grade II*-listed Dulwich Picture Gallery in south London

Q&A

The ‘simple but sophisticated’ competition-winning scheme will be a key venue at this year’s London Festival of Architecture (LFA) in June. 

The festival organisers chose the practice for the job in January, ahead of finalists Pernilla Ohrstedt; Ross Galtress, Charlotte Knight, Chris Allen from Feilden Clegg Bradley Studios; and a joint bid by Tom Benton Architects, Hayatsu Architects and MJ Wells.

Seventy-five up-and-coming designers entered the contest to design the pavilion, which will be the stage for ‘a vibrant programme of public events’.

IF_DO’s victorious scheme features a timber truss roof over a lightweight structure housing ‘a series of translucent mirrored screens – some fixed, some moveable [which] reflect and disrupt the context’.

Commenting on IF_DO’s proposal, jury member Carl Turner said: ‘Simple but sophisticated, edgy but engaging, the pavilion has many layers but, most importantly, is conceived as an attractor for a new audience, designed to reach out to a wider public.’

Organised by the LFA – the Dulwich Pavilion competition invited ‘fresh and exciting architectural talent’ to draw up proposals for the new structure.

The winning design will be constructed in time for the start of the festival on 1 June, and will mark the gallery’s 200th anniversary. The south London building is believed to be England’s oldest public gallery.

Q&A: If_DO (from January 2017)

  • How did you arrive at your vision for the new Dulwich Pavilion?

We were fascinated by the juxtaposition of the gallery and surrounding landscape. The gallery is a striking building with a formal plan, impenetrable classic façades, with light drawn in from above, and circulation and sight lines all being carefully orchestrated internally. The somewhat introspective nature of the gallery is a stark contrast to the landscape in which it so proudly sits—an informal, picturesque composition of lawns and trees—a beautiful, transitory and open space.

The LFA theme of ‘memory’ this year, was inspiring and very relevant to this project. Drawing on the theme of memory and the devices synonymous with the architecture of Soane—mirrors, folding panels, manipulation of natural light, spatial blurring, and framing—the pavilion acts as an instrument of reflection, both visual and cognitive, creating an architecture of the unexpected.

We were particularly inspired by the concept of After Image, especially as theorised by Ben van Berkel and Caroline Bos: the image of the building you take home with you: ‘an inexhaustible, ever-renewing composite of perceptions, memories and thoughts’.

The pavilion playfully distorts and layers its context, creating events individual to each visitor; intense impressions, reflections, memories.

Dulwich Pavilion contest

Dulwich Pavilion contest

Source: Image by Simon Webb

Winner: IF_DO

  • What gave your competition-winning scheme an edge over its rivals?

We spent a great deal of time in analysing the context and brief and so we were confident that our pavilion offered not only an inspirational structure which is sensitive to its place, but one that could be realised.

Consideration to the craft of architecture and understanding of its process is integral to our design approach. In this instance we wanted to consider how our pavilion would go together early on in the design stages, so we partnered up with StructureMode, a firm of highly creative structural engineers, to develop a structure which we were confident would work and could be constructed using traditional, standard timber components.

  • How will it transform the gallery’s visitor experience and reach out to new audiences?

With it’s layering of translucent mirrors and mirrored panels, the pavilion will act as a unique visual experience for gallery visitors – both new and existing ones alike. It will be a fun, ‘Instagramable’ space, and we hope it will appeal to a large and diverse audience. The gallery is an incredible institution, and if we help to draw more people to it, we will be delighted.

  • Why is this an important competition win for your practice?

Of the three competitions that we have entered, this is the first that we have won, which means a lot in itself. For it to be a competition with such an incredible context, such an exciting brief, and to be so high-profile makes it especially significant for us. As a showcase project for our practice, we could not wish for a better opportunity.

  • What did you learn from participating in this competition?

We have learnt a great deal. Developing a strong concept early, and running with it, was critical for us in this case, as it enabled us to develop the proposal to a level of resolution which we think was required to win, and in a very short space of time. Presenting to a panel of such talented, culturally significant people was a first time experience for us, and while initially daunting, was immensely enjoyable.

Dulwich Pavilion contest

Dulwich Pavilion contest

Source: Image by Forbes Massie

Winner: IF_DO

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.