Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Hyde + Hyde wins planning for Welsh home

  • 1 Comment

Hyde + Hyde has won planning for a new house on the Llyn Peninsula in North Wales

The 250m² house named Petrichor – the smell in the air after rainfall - features large overhangs and canopies designed to collect water and provide shelter.

Located within a four acre secluded site, the house is arranged around a central courtyard and has an ‘ordered façade’ which has been influenced by ‘subconcious mathematical rhythms found in nature’.

A portico will wrap around the exterior of the building while at the upper level a cedar ‘crown’ cloaks the house providing first floor outdoor space and adding height to the interior of the rooms.

The scheme is set to start on site in May next year.

Visualisation___Side_02

The architect’s view

The house is a system that harnesses the water from the sky as part of its condition to express and celebrate its very real relationship with place. Rainwater is collected and distributed through large canopies and overhangs that provide shelter and dwelling within a cedar crown. Deep steel gullies help guide the rainwater back to the earth.

It is a house that comes alive with the sounds of active water flowing over planes of steel and through channels feeding the garden beyond. We wanted our clients to feel immersed in the rich atmosphere of the site.

The ‘Hay Shed’ located at the Museum of Welsh Life and originally built in 1870 in North Wales, represents a typical vernacular structure within the landscape, its honest use of materials inspired a series of columns to the external facade in sheet slate, using the natural material of the landscape close at hand.

Image_Reference___Hay_Shed

Sketch_Elevation_02

Project data 

Location Llyn Peninsula, North Wales
Type of project house
Client private
Architect Hyde + Hyde Architects
Structural engineer kPa Consulting Engineers
Quantity surveyor Mildred Howells & Co
Main contractor TBC
Funding self-funded
Tender date March 2016
Start on site May 2016
Completed TBC
Contract duration 14 months
Gross internal floor area 250m2
Form of contract or procurement N/A
Total cost undisclosed

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.