Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Herzog & de Meuron submits plans for Chelsea FC

  • Comment

Herzog and de Meuron’s vision for Chelsea FC football stadium has been submitted for planning

Herzog & de Meuron has sunk Chelsea FC’s proposed new stadium by 4m to reduce the effect on neighbour’s views and light.

The club has submitted a detailed planning application with revised designs for Stamford Bridge to Hammersmith and Fulham Council.

Among other revisions, the practice is proposing the addition of a series of vertical metal staffs reflecting the design of the the crozier shown on the club’s badge.

Planning documents submitted to Hammersmith and Fulham Council said: ‘The design of the new stadium will capture the spirit of the local heritage in a contemporary sculpted form that will respond to the local townscape and to neighbours’ views and light.’

The stadium will contain a three-tier, four-stand, bowl with a capacity of 60,000 supporters, compared with the current 41,837 capacity.

It will be enclosed by 264 brick piers, which are proposed to rise up and over spectators to support a circular steel ring connected to radial steel roof trusses, 50m above the bowl.

The spaces between the piers will create entrance halls or sheltered arcades at ground level.

Approximately 60,000m² of spectator amenities will be contained within two continuous ‘inner’ and ‘outer’ rings of interior concourse facilities.

According to the planning statement: ‘The structure will have a lightness of expression when viewed directly but also a solidity and textural materiality when seen obliquely.’

It added: ‘As the design evolved, the mass of the building significantly reduced, decreasing the impact of the new stadium on surrounding buildings.

‘The external appearance became more open, moving from imposing brick walls to a visually open structure, a subtle and functional response to the historical context of the more open, popular and congregational character of earlier generations of the stadium.’

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.