Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Halliday Clark submits plans for ‘upside down’ house in Ilkley

  • Comment

Halliday Clark has submitted proposals to Bradford City Council for a 639m² ‘upside down’ house in Ilkley, West Yorkshire

The practice, which is nearing completion on a new office in the town, says the home has been designed with its five bedrooms placed below the top-floor living spaces.

This arrangement allows views across the valley to Ilkley Moor from the sitting room. 

Work is expected to start next spring and complete in early 2020.

Architect’s view

The detailed layout of the proposal is a direct response to the constraints of the site. The entrance to the house, via a double-height glazed space, forms the fulcrum for the use of split levels throughout the design.

In order to sink the dwelling into the site as much as possible, the principal bedroom floor is lowered half a storey into the site, allowing the upper level and kitchen dining space above the garage to be as low as possible.

The plan form is dictated by existing tree root protection areas and aspect distances, focusing the living spaces within two nodes at the east and west ends of the site, connected via a glazed link, containing a secondary staircase, which opens on to a secluded terrace area.

Being designed as an ‘upside down’ house enables the views from the sitting room to the western portion of the site to enjoy the spectacular views across the valley towards the moor, without any impact upon neighbours.

771.01( )100a proposed floor plans

771.01( )100a proposed floor plans

Project data

Location Langbar Road, Ilkley, West Yorkshire
Type of project Private dwelling
Client Nick Simpson
Architect Halliday Clark Architects
Planning consultant Halliday Clark Architects
Quantity surveyor The Michael Eyres Partnership
Principal designer The Michael Eyres Partnership
Lighting consultant Halliday Clark Architects
Main contractor Not yet appointed
Funding Client
Tender date November 2018
Start on site Spring 2019
Completion date Spring 2020
Contract duration Estimated 48 weeks
Gross internal floor area 639 m²
Form of contract JCT traditional form
Total cost Undisclosed

Sketch01

Sketch01

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.