Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Groves Natcheva wins planning for Forest Hill homes

  • Comment

Groves Natcheva won planning for a development of nine homes in Forest Hill, south east London

The site sits next to an existing Walter Segal-style housing co-operative development, and behind a classical façade of a hall which faces onto the street.

The hall’s façade is being retained and behind it will sit three one and two-bedroom apartments.

A new three-storey block will be added containing a further six apartments each with double-aspect layout with living rooms that open out onto courtyard spaces, balconies and terraces.

The architect’s view

‘The design at Forest Hill has been generated by elements found surrounding the site: the facade onto Wastdale Road, the grid and materiality of the neighbouring housing cooperative and the mature landscape.

‘The new building sits symmetrically behind the existing facade of Wastdale Road, which is incorporated into the new design. 

‘The grid of the building follows that of the townscape with open staircases inserted into its body to give it sculptural form. A pale brick has been chosen to reflect the light and compliment the surrounding architectural fabric. Existing mature trees to the south boundary are used as a ready-made garden and the building - with its courtyards, balconies and terraces - is orientated towards it.’

Forest_Hill__South_Elevation

Project data

Location 14 Wastdale Road, London, SE23 1HN
Type of project residential
Client Bernard Construction
Architect Groves Natcheva Architects
Planning consultant Rapleys
Funding private
Start on site date January 2016
Completion date September 2016
Contract duration nine months
Gross internal floor area 626m2
Form of contract and/or procurement JCT Design and Build

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.