Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Grimshaw wins planning for Nine Elms station development

Nine Elms Grimshaw
  • Comment

Grimshaw Architects has won planning permission for a residential-led mixed use development above the new Nine Elms station in south west London

The scheme will provide 332 homes, plus 4,811m² of office space, plus 272m² of leisure space and 580m² of retail.

The development will be built on top of the new underground station being constructed as part of the Northern Line extension project. It is understood John McAslan and Partners led the initial engagement with Lambeth Council and developed the scheme’s outline massing.

The two practices are continuing to collaborate on the project with McAslan developing the landscaping.

A report to councillors by Lambeth Council planners said: ‘The development would provide a high quality residential environment for all future occupiers and would contribute significantly to meeting Lambeth’s and London’s housing targets.

‘All of the new dwellings have been designed to meet relevant standards in terms of size, layout, aspect and adaptability.’

The development will consist of three residential blocks with triangular footprints, rising to 23, 17 and 16 storeys, plus a smaller one containing workspace.

Two facades of the housing blocks will be wrapped with brick and feature balconies while the other, longest side will be predominantly metal-clad.

Planners said: ‘Overall officers consider that the proposed external appearance of the blocks above the station podiums are acceptable.

‘They provide a suitable contrast to the emerging station design, the use of a stock style brick on the key outward facing elevations is a good response to context (the blocks being highly visible in approach from the south) and there is sufficient fine detailing and colour toprovide texture and visual enrichment.

‘In particular the use of a varied roofscape adds to the buildings’ articulation in the skyline; marking the start of the tall building cluster as approached from the south.’

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs