Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Green light for Piercy & Co’s reworked Islington office

  • Comment

Piercy & Company has won permission for an amended extension of a shared office building in Islington after its first attempt failed to impress a local design panel

The London practice will add a storey to Leroy House in north London, as well as five storeys over its car park, after councillors approved reworked plans.

The decision represents success at the third attempt for client Workspace Group after plans by HLM were rejected in 2016 and Piercy & Company’s first application was deferred in 2017.

Islington’s design review panel asked to see a revised scheme in a letter dated June 2017 saying the roof extension in Piercy & Company’s initial proposals could be ‘more clearly articulated and detailed’ with ‘less aggressive’ massing.

Changes made by the practice included setting back the south-western corner of the roof extension and removing the north-eastern section entirely. A central recessed terrace was added within the northern elevation of the extra storey, and a darker bronze colour was used on the façade.

The design panel said the cumulative effect of the improvements resulted in a scheme of a ‘sufficient quality to be supported’ subject to further modelling and detailing of the western extension.

Planning officers recommended approval of the plans, and councillors voted to grant consent.

Model of south eastern corner of Leroy House - Piercy & Company's approved plans 2018

Model of south eastern corner of Leroy House - Piercy & Company’s approved plans 2018

Source: Jack Hobhouse

Model of south-eastern corner of Leroy House – Piercy & Company’s approved plans 2018

The scheme will provide an extra 1,888m2 of office, workshop and studio space with an ancillary café as well as hard and soft landscaping. Minor internal layout changes will also take place to improve facilities and accessibility for existing tenants.

Piercy & Company said it ‘drew from the architectural language of the Grade II*-listed St Paul’s church opposite and the setting of Canonbury Conservation Area’.

The practice added: ‘Simple, contemporary forms are punctuated by carefully located glazing which responds to views and overlooking and gives the building a more civic and generous feel.

‘A light warm brick picks up the texture and modulations of the existing building façade and references the colour of the white Gault brick of St Paul’s. The warmth of the material palette is enhanced by articulation of the façades and fenestration with a level of detail that works at both urban and human scale.’

Director Stuart Piercy said: ’The project carefully works with solid and void to be both a good neighbour while also making a much more positive connection with the public realm.

’The form and proportion are borrowed from the existing composition of Leroy House and, more abstractly, from St Paul’s Church.’

Piercy & Company approved proposals for Leroy House ground floor cafe and reception

Piercy & Company approved proposals for Leroy House ground floor cafe and reception

Source: Piercy & Company

Piercy & Company approved proposals for Leroy House ground floor cafe and reception

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.