Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Graeme Massie wins planning for house overlooking Berwickshire bay

  • Comment

Graeme Massie Architects has won the go-ahead for a new four-bedroom home on the edge of Coldingham Bay in the Scottish Borders

Dubbed the Gate House, the project sits within the grounds of The Mount – originally built in the 1890s as a large family home, before being converted into a convalescent home, a hostel and then back into domestic use.

A timescale for the project is not yet known.

Architect’s view

As its name suggests, the proposal will form a new gateway to the grounds of The Mount, forming an important part of the arrival sequence.

The new house will be compact in plan but sits confidently at the prow of its triangular site, providing a strong corner at the entrance to The Mount. The proposal borrows from the simplicity of vernacular building and follows well-established formal traditions of pitched roof, functional openings and masonry walls; however, the geometry of the site leads to a more complex form. The splays of the site define two sides of the plan, creating spatial complexity internally and an asymmetrically pitched roof externally. The resultant form is familiar, yet contemporary.

The house comprises an open plan kitchen, dining and living space with three main bedrooms on the first floor, and an attic room which could be used as an additional bedroom. The house is accessed at ground floor, where an entrance hall provides access to the main family spaces. The kitchen, dining and living spaces are organised around a central chimney and staircase, which naturally provides distinction between each of these spaces. The living and dining spaces benefit from large glazed screens which provide views and access to the walled garden. A canopy extends above these screens to provide both shelter and shade.

Gate house coldingham (1)

Gate house coldingham (1)

Project data

Location Coldingham, Borders, Scotland
Type of project Newbuild house
Client Private
Architect Graeme Massie Architects
Structural engineer SF Structures
Main contractor DJ Sparham

Gate house plan

Gate house plan

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs