Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Gort Scott wins approval for 45 Pocket flats in Walthamstow

  • Comment

Waltham Forest Council has given Gort Scott the green light for 45 compact-homes on the site of a disused office in the heart of Walthamstow, east London

The scheme is backed by Pocket Living, which this week officially announced Dyvik Kahlen as the winner of a separate competition for emerging practices to design a new nursery in its West Green Place, Haringey. 

The three and four-storey project in Gainsford Road features fletton-type red brick and precast concrete.

Pocket sales and marketing director Lucian Smithers said: ‘Gort Scott has shown that it really understands Pocket and the borough of Waltham Forest well.’

The project is due to start on site this November and complete in spring 2018.

Architect’s view

The sensitive new-build development includes three and four-storey elements, which complete the terrace, and extends to the rear, filling in the gap between the neighbouring developments.

We will build upon the existing character of the surrounding area and streetscape, taking inspiration from the legacy of the William Morris School that previously occupied the site and from the Warner houses that are particular to Walthamstow.

The materials palette of the exterior characterises decorative fletton-type red brick and precast concrete.

The façade of the upper floors will be animated by Juliet balconies which complement double-height windows. At ground level, glazing sizes will be adjusted to ensure adequate privacy within the flats. The four-story element denotes the main shared entrance, providing pedestrian access through a well-lit, emerald tiled walkway. Filigree metal gates frame the entrances, seeping into a landscaped courtyard which aims to provide a quality external amenity space for residents while aiming to maximise opportunities for interaction. All ground-floor flats will also benefit from private garden space while adding lush planting to the street.

The scheme is largely based around a design for interaction that was observed in the legacy of the Warner housing. Alongside the shared courtyard this will be observed in the entrance sequence and corridor design. A top-lit single-access stairwell leads to two separate corridors which the apartments are clustered around, aiming to maximise social interaction between neighbours. On the first floor there will also be an enlarged landing which doubles up as a common room where additional seating will be inserted.

Project data

Visual Entrance Gort Scott

Visual Entrance Gort Scott

Architect Gort Scott
Location Gainsford Road, Walthamstow
Type of project Residential 
Project architect Rebecca Stephens
Design Team Katrin Sölter, Andrew Tam, Alice Shephard, James Powell, Fraser Leach-Smith
Client Pocket Living 
Funding Pocket Living and GLA 
Tender date September 2016 
Start on site November 2016 
Contract duration Till spring 2018 
M&E/sustainability consultant XCO2
Quantity surveyor WT Partnership 
CDM co-ordinator 3cRisk 
Structural engineer Tully De’At

Visual street right 160923

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.