Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Gort Scott to replace temporary magistrates’ court scheme with offices

Waltham Forest Town Hall Campus masterplan by Gort Scott, Maccreanor Lavington and Wood
  • Comment

Gort Scott is to demolish its AJ Architecture Awards-shortlisted refurbishment of Waltham Forest Magistrates’ Court and replace it with new civic offices as part of a major redevelopment of the council’s Town Hall Campus

The practice’s temporary £860,000 retrofit of the substantial 20th-century building in east London was completed in just five months earlier this year (see AJ 01.08.18 and AJ Specification September 2018).

As well as creating a modern facility within the 1972 Brutalist court block, the practice will also refurbish the neighbouring 1940s Grade II-listed Town Hall.

The scheme is part of a masterplan for the site drawn up by Gort Scott with Maccreanor Lavington and Aberdeen-headquartered landscape specialists Wood.

Maccreanor Lavington will design substantial housing blocks within the scheme, while Wood will oversee extensive landscaping works.

The vision is to open up the campus to the community and consolidate the majority of council workers onto one site.

The existing Waltham Forest Town Hall Campus

Waltham Forest Town Hall Campus existing

The existing Waltham Forest Town Hall Campus

Gort Scott director Fiona Scott said: ‘Waltham Forest’s extraordinary Town Hall campus has so much potential as a place for local people to enjoy, alongside a place of work and democratic purpose.

‘The borough’s ambition for transforming working practices makes this an exciting brief and we feel privileged to be working on this civic project in such a special context.’

Maccreanor Lavington founding director Richard Lavington added: ‘Waltham Forest Town Hall Campus has enormous potential to help form a reinvigorated heart for the wider neighbourhood.’

Clare Coghill, leader of Waltham Forest Council, said she was ‘proud’ of the ‘massive project’.

‘It will create a wonderful new neighbourhood for the community to enjoy in the historic heart of Walthamstow,’ she said.

Gort Scott’s retrofit of Waltham Forest Magistrates’ Court was last week revealed among the finalists for the AJ Architecture Awards in the Refurb of the Year category.

3121008 dlgsamag2680print

Gort Scott’s repurpose of Waltham Forest court as temporary offices - an AJAA’s shortlisted project

Source: Dirk Lindner

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.