Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Google submits new HQ dome plans

  • Comment

Google has submitted plans for a minature version of its Heatherwick/BIG domed office vision at new California site

The separate application at Charlestown East does not form part of Google’s widely-publicised plans for the North Bayshore area, but would be the first of the firm’s new eco-canopy style buildings which are designed to revolutionise office working at the company.

The development comes after the Mountain View City Council last month scuppered the Google’s plans for a huge domed office complex on four sites designed by Heatherwick Studios and BIG practice by awarding the land development to rival firm LinkedIn.

According to local reports, councillors from the City of Mountain View opted to give Linkedin two thirds of the available plots and just the so-called Landings site to Google - effectively a quarter of the area the company bid for.

The award meant that in their current form Google would only be able to build one of the four domed-structures proposed in its original plans which were drawn up by Thomas Heatherwick’s practice and Bjarke Ingel’s Danish powerhouse.

The new designs submitted by Google allow for 55,000m² domed office complex on 18.6 acres of land to the east of their current HQ and had previously been acquired a long-term lease for office development.

Google has reportedly denied that the new designs represent a ‘new campus’ and that the canopy will be another part of the envisioned community plan for the North Bayshore. The new domes feature underground parking, natural habitat preservation and will be connected to future development via a path titled the ‘green loop’.

As part of an expansion of it’s HQ in the Mountain View area of California Google wants to create a new working culture housed in ‘lightweight block-like structures’ sitting under large translucent canopies.

 

 

The proposed new Google HG at North Bayshore by Heatherwick Studios and BIG

Comment on North Bayshore [from AJ 27.02.15]

Thomas Heatherwick, founder, Heatherwick Studio:
‘This is an opportunity to not only create a new home for the world’s most innovative company, but also to make a vibrant piece of town at the same time as protecting and enhancing the local natural habitat.

‘Bringing the design team together from Heatherwick Studio and BIG means we’ve developed even more exciting solutions that neither would have arrived at alone and we look forward to making them a reality.’

North Bayshore interior - proposed new Google HQ at Mountain View by Heatherwick and BIG

 

Bjarke Ingels, founder, BIG-Bjarke Ingels Group:
‘Silicon Valley has been an engine of innovation driving technological evolution and global economy. So far the majority of these vast intellectual and economical resources have been confined to the digital realm – Google North Bayshore expands this innovative spirit into the physical realm.

‘Together with Heatherwick Studio and Google we have set out to imagine the work environments of future Googlers to be as adaptable, flexible and intelligent as the rest of Google’s wide spanning portfolio – rather than an insular corporate headquarter, Google North Bayshore will be a vibrant new neighbourhood of Mountain View.’

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.