Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Gianni Botsford reveals plans for 206m-tall tower in China

  • Comment

A team led by London’s Gianni Botsford Architects has revealed plans for a major mixed-use scheme in China featuring a 42-storey tower

Designed in collaboration with RJWu and Partners of Taiwan, the development in Chengdu, capital city of Sichuan province, is backed by manufacturing giant OPPO, one of China’s largest electronics companies.

The 100,000m² development forms part of a new extension to the city in the south-west of China and features a 206m-tall skyscraper – described as a ‘vertical village’ – which will house OPPO’s regional headquarters.

A neighbouring low-rise block will provide a number of commercial elements – officially known as the Singapore-Sichuan Hi-Tech Innovation Park – including shops, a hotel and spa.

It is understood that work on the six-storey basement has already completed with construction of the superstructure scheduled to begin in September 2017.

Gianni Botsford Architects' Oppo Tower, Chengdu, China - tower cafe

Gianni Botsford Architects’ Oppo Tower, Chengdu, China - tower cafe

Gianni Botsford Architects’ Oppo Tower, Chengdu, China - tower cafe

Architect’s view

By introducing directionality within the masterplan, a vertical tower is meshed with a horizontal low-rise building to introduce a dynamic relationship between the two buildings.

Conceived as vertical village, the tower is punctuated with voids to promote collaboration and interaction, creating alternative circulation routes via spiral stairs rather than relying solely on lifts.

The design intent was to break down the large volume of the tower into smaller volumes that relate better to the human scale. These volumes were then shifted both horizontally and vertically to achieve diversity in plan and skyline, and ensure unusually high levels of daylight are achieved for all users, with a typical floor plan benefiting from a series of ‘rooms with a view’ staggered around the perimeter.

The concept of self-similarity was used in applying the same shifting logic to the façade, which not only creates a dynamic curtain wall effect, but also responds to the planning regulation of achieving a 30 per cent solid façade for all the new high-rise buildings.

Each of the vertical volumes of the tower is designed with the intention to dissolve into the sky as they are topped with a ‘lantern’ space which provides openness and daylight to the connecting floors.

Project data

Location Singapore-Sichuan hi-tech innovation park, Chengdu, China
Type of project Mixed use, office, research, training, retail, hotel
Client OPPO Electronics
Architect Gianni Botsford Architects (UK), RJWu and Partners (Taipei), Zhejiang Huazhou International Design Co, Suzhou
Landscape architect FFLO (UK), RJWu and Partners
Structural engineer RJWu and Partners, Zhejiang Huazhou International Design Co
M&E consultant RJWu and Partners, Zhejiang Huazhou International Design Co
Quantity surveyor RJWu and Partners, Zhejiang Huazhou International Design Co
Start on superstructure September 2017
Project size 100,000m²

Gianni Botsford Architects' Oppo Tower, Chengdu, China - masterplan

Gianni Botsford Architects’ Oppo Tower, Chengdu, China - masterplan

Gianni Botsford Architects’ Oppo Tower, Chengdu, China - masterplan

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.