Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We use cookies to personalise your experience; learn more in our Privacy and Cookie Policy. You can opt out of some cookies by adjusting your browser settings; see the cookie policy for details. By using this site, you agree to our use of cookies.

From underground car park to ‘wellbeing centre’: £100m Mayfair scheme set for OK

  • 2 Comments

Plans to transform an underground car park in Mayfair to an £100 million ‘wellbeing-focused’ centre are set to get planning consent at a planning subcommittee this evening (28 April)

Cavendish Square, behind John Lewis on Oxford Street, was built in 1729 and has sat above an underground car park since 1969.

But now the public park is set to be revamped while the three subterranean, doughnut-shaped floors are retrofitted into a shopping and leisure centre.

The scheme, which is being brought forward by a joint venture between Westminster City Council and Reef Group, will also see the excavation of a fourth below-level floor.

The 26,000m² development has been designed by UrbanR, a subsidiary of Reef Group led by ex-Make partner Sam Potter.

Westminster Council has said it sees the centre as an ‘oasis’ from the bustling Oxford Street, with space for visitors and locals to enjoyed ‘well-being focused’ mixed uses and ‘enhanced public realm’.

Cavendish square london interior 1

Cavendish square london interior 1

Source: Revere Design

CGI of the proposed scheme 

The scheme would feature three new ‘entrance pavilions’, on Regent Street, Harley Street and Oxford Street, which also serve as lightwells, with ‘sun-burst fenestration’.

Planners at the the council have backed the scheme, saying it should be given permission subject to an index-linked payment to the authority’s affordable housing fund.

Work is set to start on the project later this year, pending approval from the Mayor of London. 

Project data

Location Cavendish Square, London
Local authority Westminster City Council
Type of project Mixed-use
Client Reef Group
Architect UrbanR (Part of Reef Group)
Landscape architect Landscape Collective
Planning consultant DP9
Structural engineer GDP with McGee
M&E consultant KJ Tait
Quantity surveyor Rainey & Best (Cost consultant)
Tender date TBC
Start on site date Late 2020
Completion 2022
Gross internal floor area 26,000m²

Cavendish square current site 1

Cavendish square current site 1

Picture of the current site at Cavendish Square

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • Just about everywhere else in Britain the retail sector is struggling to keep its head above water, but in central London there seems to be an insatiable appetite for more shopping 'experiences'.
    Is this sustainable, or is the plague's likely impact on mass tourism threatening to turn it into a white elephant?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • imagine the rents... it wont happen

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

Discover architecture career opportunities. Search and apply online for your dream job.
Find out more