Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Emmett Russell reveals 'hidden' home

  • Comment

Emmett Russell Architects has completed this house screened from the street by a high wall, in Bristol

Designed for and by practice co-founder Tom Russell, the house sits in an old walled garden at the end of a cul-de-sac overlooking the city centre.

The house has been built adjacent to a derelict cottage, that has been retained and refurbished, to form a new courtyard at the entrance to the site.

Rose_House_4

To take advantage of view across the city the southern facade of the new house is highly glazed and timber clad while the northern side, which faces the shady courtyard, is clad with bricks reclaimed from the site.

Designed ‘using passivhaus principles’, the house has a highly insulated envelope, low thermal bridging, excellent levels of air tightness and a heat rrecovery ventilation system.

Project data

Start on site March 2013
Completition December 2013
Gross internal floor area 132m²
Total cost £248,000
Form of conract JCT IFC
Architect Emmett Russell Architects
Structural engineer Structural Solutions
Main contractor Greenheart

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.