Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

First look at Herzog & de Meuron's Tate Modern extension

  • Comment

Herzog & de Meuron has completed its long-awaited £260 million extension to London’s Tate Modern

The much-anticipated towering brick-clad addition has finally completed - four years late and more than 20 per cent over its original budget.

The building adds more than 21,000m2 of space to the existing power station art gallery which opened back in 2000.

The extension, which sits to the south of the original Boiler House building, stands on the site of the Giles Gilbert Scott-designed power station’s switch house.

Underground the building’s cylindrical fuel tanks have been converted into a space dedicated to live art, installations and performance, while above them are three floors of galleries and further floors containing education spaces, a new members room, a restaurant and a bar.

It is all connected to the existing spaces by a new bridge which crosses the turbine hall.

The whole building has been clad in an intricate lattice of more than 336,000 bricks. This perforated brick screen lets natural daylight into the spaces and will also allow the whole building to glow at night.

The gallery opens to the public on 17 June.

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.