Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Feilden + Mawson completes Parliament education centre

  • Comment

A new temporary Parliamentary Education Centre is finally expected to be opened later today - more than 10 years after the scheme was first recommended by the House of Commons

Designed by Feilden + Mawson, the long-awaited building will sit outside the Palace of Westminster for the next decade, providing a space for schoolchildren visiting parliament.  

The £7.4 million building is broken up into five spaces with wall coverings that recreate parliament’s chambers and each room is brought to life using virtual reality technology.

The scheme features high-level windows which have been designed to give a view out to the historic Charles Barry-designed Houses of Parliament.

The concept for the education centre was first mooted in 2004, but AJ120 practice Feilden + Mawson was not brought on to the project until May 2013.

The speaker of the House of Commons, the John Bercow, said: .I have been supportive of this project since becoming Speaker, so I am delighted to see the Education Centre finally become a reality. Parliament has a responsibility to engage the public, and in particular young people, with its work. In an age of cynicism about and disengagement from politics, this responsibility becomes all the more important.’

Feilden + Mawson Parliament education centre

Project data

Location Westminster, London
Type of project education building
Architect Feilden + Mawson
Landscape concept Kim Wilkie
Landscape architect The Landscape Partnership
Structural engineer Alan Baxter Associates
M&E engineer ChapmanBDSP
Quantity surveyor Aecom
Received planning February 2014
Start on site September 2014
Completed July 2014
Cost £7.4 million
Gross internal floor area 1,000m²
Form of contract/procurement GC Works Traditional Contract
Specific environmental targets BREEAM Excellent

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.