Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Exclusive new images released of Heneghan Peng's Greenwich Uni scheme

  • Comment

The AJ can reveal exclusive new images of Heneghan Peng’s recently completed Greenwich School of Architecture

The £76 million architecture school building, which also contains the university’s new library, was officially opened last week by the Secretary of State William Hague.

The 17,000m² school of architecture has been designed to ‘encourage discussion, exchange and inspired learning’. At its heart is a large open-plan studio space and a ‘Crit Pit’, which will host debates, exhibitions and discussions.

At ground floor level, the building contains two public galleries, a café and a community drop-in centre.

The scheme features a green roof the size of twelve tennis courts – one of the largest in Europe. The planted roof features a wetland, climate-controlled greenhouses, space for research into food cultivation and urban farming, and purpose-built algaeponic and aquaponic units.

Vice chancellor David Maguire, said: ‘This building will allow the university to advance our excellent research in smart buildings, environmental sustainability and creative arts.

Heneghan Peng bagged the prized job five years ago, seeing off competition from David Chipperfield David Chipperfield, Rafael Viñoly, Allies and Morrison, Bennetts Associates, Wilkinson Eyre, and Danish practice Schmidt Hammer Lassen (AJ 11.09.09).

Heneghan Peng's University of Greenwich

Project data

Location Greenwich, London
Type of project university  
Client University of Greenwich
Architect Heneghan Peng
Planning consultant Drivers Jonas Deloitte
Structural engineer Alan Baxter Associates
Civil engineer Alan Baxter Associates
M&E consultant Hoare Lea
Project management Fanshawe
Quantity surveyor Fanshawe
Completion date September 2014
Gross internal floor area 17,000m²
Total cost £76million

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.