Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Evans Vettori unwraps Matlock hillside home

  • Comment

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Evans Vettori has completed this £347,000 family home in Matlock, Derbyshire

Sitting on a steeply sloping site, the five bedroom family home was inspired by Alpine chalets and the vernacular architecture of its surrounding area.

The 190m2 house includes a studio office and sewing room to allow for working from home with a balcony and south-facing terrace for growing plants and vegetables.

Lower walls of the building have been built using semi-drystone Derbyshire gritstone, while larch cladding was used at high level.

Evans Vettori High Edge

The architect’s view

The brief was for a 4/5-bedroom family home on an extremely steep and overgrown ‘marginal’ site, taking advantage of the magnificent westerly views. Flexibility was required to accommodate a growing schoolgirl, student sons, an elderly grandmother and convalescing client. A studio office and sewing room were needed for homeworking. Easy level access from a convenient parking area was important to bring shopping into the kitchen. Outside, a balcony and south-facing terrace were requested, with easily accessible areas for growing plants and vegetables.

An ‘upside-down’ arrangement of the living and sleeping areas was the key to dealing with the steep slope. The bedrooms are tucked into an ‘undercroft’ allowing the living areas to expand into the roofspace.

Evans Vettori High Edge

Project data

Location Matlock, Derbyshire
Type of project new-build house
Client private
Architect Evans Vettori
Structural engineer Erskine Hurt
M&E consultant Carbon-Low
Quantity surveyor Andrew Hopkin
Main contractor Stuart Poplar
Funding private
Contract duration 18 months
Gross internal floor area 190m2
Form of contract and/or procurement JCT Minor Works, traditional
Total cost £347,000
Actual CO2 emissions 2,417kg/year
Air tightness levels 4.5ach
Actual energy demands 14.5 kwh (gas) 5.6 kwh (electricity)

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.