Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Eric Parry and Howells' Paradise Circus schemes approved

  • Comment

Birmingham City Council has approved plans from three separate architects for developments within the Paradise Circus regeneration area

Last weel the authority’s planning committee gave the thumbs up to a 21,182m² office and shopping scheme by Glenn Howells Architects and a 19,747m² block by Eric Parry Architects.

A third application by landscape architect Grant Associates for public space improvements was also approved by the council.

The £500m development is being brought forward through the joint venture company, Paradise Circus Limited Partnership (PCLP), a partnership between Birmingham City Council and BT Pension Scheme, managed by Hermes Real Estate with Argent as development manager.

Council officers said that Eric Parry’s building, officially One Chamberlain Square, ‘would set a very high benchmark for the remainder of the Paradise Circus redevelopment.

‘[The] shape and façade of the building is designed to ensure that the relationship with the adjacent heritage assets is positive.’

The proposal comprises an eight storey building with a curved façade and a sixth floor terrace.

A ground floor façade would have a polished precast concrete piers around recessed aluminium shop front backing panels, with the surrounds treated with bronze.

The upper floors would comprise fritted glazing panels framed by vertical glazed terracotta fins.

Glenn Howells’ building, Two Chamberlain Square, would be nine storeys tall, incorporating a concrete colonnade frontage.

The planning officer said the building would have ‘a satisfactory relationship with its neighbours, and that recessed upper floors would ensure ‘the proposed building would not have a detrimentally dominant impact upon Chamberlain Square and the conservation area’.

Grant Associates has retained an existing amphitheatre effect and fountain in the current Chamberlain Square.

It was described as ‘high quality’ by the planning report.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.