Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Emerging practice wins Langley Vale visitor centre contest

  • Comment

Mark Wray Architects has won the competition for a £325,000 visitor centre in Langley Vale Wood, Surrey

The Bath-based practice – set up three years ago – defeated MORE design and London’s Studio Octopi to win the RIBA Competitions-organised contest.

Open to architects, designers, landscape architects and students – the contest sought ideas for a 300m² structure featuring toilets and shelter for the site’s 180,000 annual visitors.

The new facility for The Woodland Trust aims to raise the profile of the 260 hectare landscape which has been designated as England’s First World War Centenary Wood.

Intended as a ‘living tribute’ to those affected by the First World War, the site close to the M25 currently features around 56 hectares of ancient woodland and is understood to be where soldiers trained for trench warfare.

Judges include Woodland Trust chief executive Beccy Speight and Sarah Wigglesworth of Sarah Wigglesworth Architects who will be acting as RIBA client advisor.

Wigglesworth commented: ‘This project has been a great opportunity for a new practice to realise a highly visible public building. Each of the three shortlisted schemes were all stunning in their own way, making the judging process challenging.

‘The selected project was highly imaginative, simple, practical and of its place, while clearly communicating the ethos of the Woodland Trust. I very much look forward to seeing it built. Congratulations to the winning team and commiserations to those that so nearly made it.’

Studio founder Mark Wray said: ‘We are really delighted to have won this RIBA open competition and are looking forward to working with the Woodland Trust to develop this exciting and important project for them.’

Other projects completed by Wray – who previously worked at Purcell, Wright & Wright and Richard Griffiths Architects – include a refurbishment of the At-Bristol Planetarium and a house extension in Bath.

The architect will now work with Woodland Trust to further develop the proposal ahead of a planning application.

Surrey

Surrey

Langley Vale competition site

 

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs