Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Emerging Cambridge practice wins planning for y-shaped home

  • Comment

[FIRST LOOK + PROJECT DATA + PLANS] Emerging practice Chadwickdryerclarke Studio has won planning for this 350m² private house in Cambridge

The Y-shaped home opens out towards the garden and features a central double-height kitchen and dining room.

The house, which will be constructed from brick, timber and render, includes a private courtyard on the first floor, a rasied terrace and garden, and study rooms which give views out across the surrounding tree canopy.

According to the Cambridge-based studio, the scheme is expected to start on site early next year.

Chadwickdryerclarke

The architect’s view

The design evolved through several iterations, which were all designed using 3-dimensional computer models and walk-through animations, in order that the client could better understand the potential qualities of space and light. The form of the house became a notional ‘Y’. opening and widening to the garden from the entrance. A central double-height space to the rear forms a spacious kitchen/ dining room, and is designed to shade intense summer sun whilst admitting valuable winter sunshine. A more intimate living area to the rear of the house provides a space for family relaxation, complete with wood-burner. This opens out onto a raised terrace and the garden beyond via large glazed sliding doors.

The house integrates a private courtyard at first floor level, which is shared by a bathroom that can open onto it. All bedrooms include fitted furniture and discrete windows that provide daylight whilst maximising privacy. A glazed study room allows views at high level through the tree canopy; a space for work and contemplation. An external staircase allows direct access to the garden from the first floor.

The house is expressed as a series of dislocated planes of brick, timber and render. The roof is partially landscaped as a ‘green’ roof, and part is used for solar energy collection. Rainwater is proposed to be harvested for re-use, and mechanical ventilation/ heat recovery enhances the performance of a potentially highly air-tight house.

Chadwickdryerclarke

Project data

Location Cambridge
Type of project house
Client private
Architect Chadwickdryerclarke
Structural engineer Gawn associates
Quantity surveyor Marstan BDB
Funding private
Tender date 2016
Start on site date spring 2016
Completion date TBC
Contract duration TBC
Gross internal floor area 350m2
Form of contract and/or procurement Traditional JCT
Total cost TBC

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs